Siker

Lagom, a megfontolt boldogság

Egyre többen érezzük, hogy sok: sok a tárgy, sok a belőlük keletkező szemét, sok az időrabló tevékenység, sok a kérdés, sőt egyre több, de nem nagyon találjuk a válaszokat. Mit tehetük? Nézzünk körül közeli s távoli szomszédjainknál, ők vajon hogy csinálják.

Ahogy egyre több felesleges tárgy vesz körül minket, egyre nehezebben vagyunk képesek meglátni a lényeget, az élet valódiságát, és már szinte képtelenek vagyunk örülni az apró dolgoknak. Nem véletlenül gyűrűzik be a minimalizmus eszméje, szellemisége ilyen ütemben a mindennapjainkba – egészen egyszerűen elfáradt a szemünk, az agyunk, és szecessziós csavarok, mediterrán narancssárgák helyett egyenesre, fehérre és szürkére áhítozunk. Ne adjuk fel, keressük a nyugalmat a mindennapokban, s alakítsuk úgy az életünket, ahogy nekünk és családunknak a legjobb.

A különféle nemzetközi boldogságtesztekben (melyek inkább az élettel való elégedettségről szólnak) a svédek folyamatosan igen előkelő helyen szerepelnek. De nyilván nem azért, mert fent északon szarvaskolbászból van a kerítés is, vagy mert a lakás minden négyzetcentimétere „meg van dizájnolva”, inkább fordítva: azért vannak rendben annyira a külsőségek, mert a lelkük, az értékrendjük is a helyén van. Rendes ház, tiszta udvar.

Fotó: iStock.com/vicnt

Fotó: iStock.com/vicnt

A legsvédebb svéd szó: lagom

Manapság elképesztően népszerű szó lett a lagom, azaz a svéd módszer, ami nagyjából annyit jelent, se nem kevés, se nem sok, épp elég, pont jó. Ezt persze nem ők találták ki először a történelemben, aki hallott már valaha Horatiusról, annak biztosan az arany középút is ismerős lesz, az elv, mely szerint minden körülmények között tartózkodjunk a szélsőségektől.

A megfontolt boldogság

Valahogy úgy kell elképzelni, hogy természetesen a svédek is emberből vannak, szeretnek élni, szeretnek jókat enni, szeretnek szép környezetben élni, ám mindig, minden körülmények között mértéket tartanak. Nem eszik magukat degeszre, nem költekeznek erejükön felül, nem rendezik be giccsesen a lakást, s úgy általában nem esnek át a ló túlsó oldalára, hanem próbálnak a nyeregben maradni.

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Fotó: iStock.com/Ridofranz

Ehhez a szemléletmódhoz szorosan hozzátartozik a környezetvédelem is: az újrahasznosítás fontossága, a pazarlástól való tartózkodás, és olyan napok beiktatása, amikor a család nem vesz semmit. Északi barátaink a boldogságot nem a mértéktelenségben keresik, hiszen tudják, hogy ott sosem találnák meg. Nem vágynak mesés, felfoghatatlan mértékű gazdagságra, tűzpiros, kétajtós sportkocsikra, tétlen és kényelmes életre, hanem a kiegyensúlyozott, dolgos hétköznapok jelentik számukra a békét.

Persze mindehhez szükség van a „hideg vérmérsékletre” is, az északiak nyugodt természetére, hűvös kiszámíthatóságára, mely látszatra unalmas csupán, valójában igazi mélysége van. Ráérnek, s elmondható róluk, hogy ritkán türelmetlenkednek. Mindennek megadják a módját, s kivárják a sorukat. Egy svéd üzletben vagy orvosi rendelőben például senki nem fog elénk tolakodni, abban biztosak lehetünk. Persze ne várjuk el tőlük a déliek temperamentumát és nyitottságát, mert biztosan csalódni fogunk. A svédek nem barátkoznak túl gyakran vagy túl könnyen, de abban biztosak lehetünk, hogy ha van egy svéd barátunk, aki azt érzi, szükségünk van rá, akkor az mindent, de tényleg mindent meg fog tenni, hogy segíthessen nekünk, s nem fog kifogásokat keresni.