Siker

Alakoskodás, terelés, ítélkezés: dolgok, melyeket a magabiztos emberek sosem tesznek

Senki sem születik magabiztosnak. Megtanuljuk. Vagy megtanulunk úgy csinálni, mintha azok lennénk.

A magabiztosság olyan „szuperképesség”, mely nélkül nagyon nehéz manapság létezni, pláne érvényesülni. Kétségkívül sok összetevős, megléte, mértéke nagyban függ személyiségünktől és neveltetésünktől, de az önbecsülés egészen biztosan tanulható, fejleszthető.

Ha nem is érezzük magunkat tökéletesnek e téren, próbáljunk legalább úgy viselkedni, mint aki többé-kevésbé azért magabiztos, s idővel egészen biztosan személyiségünk is alakulni fog hozzá. Gondoljunk csak bele, milyen volt bemenni annak idején egy új munkahelyre! Izgultunk, talán még féltünk is az első nap, mégis úgy kellett tennünk, mintha tökéletesen otthon éreznénk magunkat, mindent értenénk, s máris beilleszkedtünk volna. Ami pár hónap alatt végül is bekövetkezett. Nos, valahogy az élet is így működik: ha nem megy, legalább tegyünk úgy, mintha…

Tanuljuk meg, mik azok a dolgok, amiket az igazán magabiztos emberek sosem tennének:

Nem kérik mások jóváhagyását 

Szerinted így jó lesz? Nem túl kicsi? Nem túl magas a sarka? Az én koromban…? Az igazán magabiztos emberek tudják, mi áll jól nekik, mit szeretnének, mennyi az elég, mennyi a sok, s hogy egyáltalán honnan és főleg hova tartanak az életben, sosem kérnek másoktól jóváhagyást, legfeljebb meghallgatják a különböző véleményeket, mérlegelnek, majd döntenek saját belátásuk szerint.

Fotó: iStock.com/ julief514

Fotó: iStock.com/ julief514

Nem hibáztatnak másokat

A magabiztos emberek vállalják, ha hibáztak. Elismerik, s a következmények elől sem futnak el. Sosem kenik másokra a felelősséget, nem a főnök a hibás, nem a beosztott, nem a körülmények, nem a múlt, és nem is a jövő. És azáltal, hogy keresik és meg is találják önmagukban (is) a hibát, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy leközelebb nem követik azt el.

Nem félnek a kihívásoktól

Aki megtalálta az egyensúlyát, vagy nagyon közel van már ahhoz a bizonyos ponthoz, az nem fél, de legalábbis a félelme nem tartja vissza attól, hogy kipróbálja magát új dolgokban, melyeket azelőtt sosem csinált még. Nem fél az ismeretlentől, hiszen biztos benne, tudja, hogy bárhol megállja a helyét.

Nem kérdőjelezik meg magukat

Talán mind közül ez a legnehezebb: megbízni önmagunkban, s nem megkérdőjelezni saját döntéseinket. A magabiztos emberek nem őrlődnek olyan dolgok miatt, amiken már nem tudnak változtatni, hanem elfogadják, úgy döntöttek, ahogy, szembenéznek vele, s élnek, ahogy tudnak a következményekkel együtt, mindig a legtöbbet hozva ki az adott helyzetből.

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Fotó: iStock.com/JANIFEST

Hogy mit gondoltok? Kit érdekel? 

Persze sokan vannak az ember környezetében, akiknek igenis számít a véleménye: a legközelebbi családtagok, a legjobb barátok, de hogy a szomszédnak, a közös képviselőnek, a portásnak, a bolti eladónak és az anyósunk nagynénjének mi a véleménye rólunk, az tulajdonképpen nem szabadna hogy foglalkoztasson bennünket, még tudat alatt sem. A magabiztos ember mindig és minden szituációban önmagát adja, nem alakoskodik, nem színészkedik, nem szolgálja ki véleményével a környezetet, hanem egyenes, és vállalja magát, hű az elveihez. De vigyázzunk, mert ha egy ilyen emberrel találkozunk, akkor nagy valószínűséggel ő is ugyanezt fogja elvárni tőlünk, s őt szinte lehetetlen becsapni, mert kiszagolja a félelmet és az alakoskodást.