Siker

Melyik istennő irányítja az életünket?

A görög mitológiát ugyanolyan emberek alkották meg, mint amilyenek most is élnek: figyeltek és azonosították a különböző emberi, női tulajdonságokat, típusokat, és jó adag fantáziával életet leheltek beléjük. Ám ha ezeket visszafejtjük, kiderül, hogy mindannyiunkban ott él egy-egy görög istennő tulajdonsága, sőt, a legtöbbünk mind a hét alakkal talál valami egyezést, hasonlóságot.

Az istennőkről szóló lélekelemzést Jean Shinoda Bolen pszichiáter Bennünk élő istennők című könyvéből ismerhettük meg először a kilencvenes években. Persze mindegyik istennő, illetve az általa képviselt tulajdonságok másként vannak jelen mindenkiben: változik a mértéke, a tulajdonságok összetétele, hisz végső soron bár tipizálhatók, mégis nagyon egyediek vagyunk. Ráadásul a korral és az élethelyzetekkel is más-más személyiségjegyünk, tulajdonságunk, istennőnk kerül előtérbe. Aphrodité, Artemisz, Athéné, Démétér, Hesztia, Héra és Perszephoné: mindannyiuk ismerős, de lássuk, mi történik, ha éppen egyikük dominál az életünkben.

Aphrodité

Miközben a szépség istennője, nemcsak külsejével, de bájos lényével is hódít, és bár a szerelem istennője is, nem  érzéki csak, hanem annál jóval bölcsebb. Már amennyiben bölcsnek nevezhetünk egy istennőt, aki sokszor nem a feje, hanem a szíve után megy, ráadásul szenvedéllyel. Ez persze addig tart, míg szeszélye, érzékei, a szépség iránti vonzalma másfelé nem sodorja. Addig azonban kreatív, szórakoztató, odaadó szerető, anya, feleség, munkaerő, akiből ugyan hiányzik a kitartás és a következetesség, de ezt a kisebb vétségek esetén még könnyen meg lehet bocsátani neki.

Fotó: iStock.com/cokacoka

Fotó: iStock.com/cokacoka

Héra 

A házasság és a szülés védelmező istennője, született feleség és támogató, akinek léte férje körül forog. Nincs az a nehézség, amit ne lenne képes áthidalni, kibírni párja mellett, elvégzi a házimunkát, főz, támogatja férjét, élvezi a női szerep minden területét. Ezen túl persze ő is dolgozhat, lehet szenvedélye, de az első helyen mindig a férj áll. Ha aztán mégsem tartós a kapcsolat, a Héra típusú nő összeomlik, élete legnagyobb veszteségét szenvedi el. Nem ő vezeti a feminista mozgalmakat, gyakran alárendelt szerepben marad anyaként is, inkább a családi tűzhelyet őrzi.

Hesztia

A templom, az otthon és a család istennője, kifejezetten visszahúzódó, filozofikus alkat, aki nehezen enged közel magához bárkit is. Nem az a kimozdulós partiarc, ő otthon érzi magát a legjobban, lehetőleg egyedül, kedvenc könyvében elmerülve. Azokban a munkákban, ahol türelemre és összpontosításra van szükség, remekel, de a versengést, a kiszámíthatatlanságot és a stresszt nem tűri jól. Feleségként is nyugodt, képes alkalmazkodni, de igényli a saját családi fészek kiépítését, nem szereti a kalandozást.

Artemisz

Pallasz Athéné és Hesztia mellett ő a harmadik szűz istennő, életében nem a szerelem és a házasság kap főszerepet, sokkal inkább az önmegvalósítás. Artemisz esetében ez a vadászat, a lázadás, az igazságosság, a saját út megtalálása. Mivel erős önbizalmú nő, nehéz megingatni, és úgy tűnik, nincs is szüksége senkire, nem érdekli mások véleménye. Ez azért persze nincs így, játékos, vidám személyiség, aki jól érzi magát társaságban, de nem tűri, hogy bárki is maga alá gyűrje vagy lebecsülje. Nagyszerű karriert futhat be nehéz foglalkozásokban is, de kapcsolataiban gyakran erőszakosnak vagy dühösnek, túlzottan öntudatosnak tűnhet

Pallasz Athéné

A harmadik szűz istennő, aki rettentően okos és racionális, szíve helyett az esze után megy. Magas az intelligenciája, őszinte, nyílt, céltudatos, nem okoz gondot neki nemet mondani, ha nem a helyes irányba akarják terelni. Türelmes  és hidegvérű, ritkán ragadják el az érzelmei. Kíváncsi és gyors, jó tanuló, szereti az ambiciózus, hasonlóan okos férfiak társaságát. A női szerepek, az anyaság nehézzé válhat számára, hiszen alapvetően gyakorlatos, céltudatos, vezető típus, így túl szigorú lehet.

Fotó: iStock.com/Persians

Fotó: iStock.com/Persians

Perszephoné

Összetett személyiség, pláne ahhoz képest, hogy ő a termékenység, a termés istennője. A mitológiában Démétér lánya, akit elrabol feleségnek az alvilág istene, Hádész. Tehát hol gyermeki énje kerül előtérbe, hol az alvilággal üzletel, miközben mindenkinek szeretne megfelelni. Saját terveinél, vágyainál előrébb helyezi másokét, ha nem irányítják, csak sodródhat az életében. A görögöknek az ő alakja tette lehetővé, hogy megértsék az évszakok váltakozását.

Démétér

Az anyaságra, a másokról való gondoskodásra született, a termékenység, a földművelés istennőjeként. Kifejezetten megbízható, kitartó, mindig lehet rá számítani, nyugodt, és szívesen segít a rossz sorsú embereken. A munkahelyi siker helyett az anyaságban teljesedik ki, a megfelelő partner megtalálását azonban késleltetheti naivitása, hiszékenysége, sokan kihasználhatják. Nagy feladata, hogy megtanuljon nemet mondani, és nem átvállalni másoktól a terheket. Imád támogatni férjet, gyereket, menhelyet, civil szervezeteket, a lényeg, hogy gondoskodhasson, és szívből szerethessen.