Siker

Nők, akik megváltoztatták a világot

A tehetség mindig egy lehetőség, nem egy készen kapott jutalom, amely azonnal arannyá válik a kezünkben. Sok munka és kitartás kell hozzá, hogy ebből a lehetőségből valóban siker kovácsolódjon. Fantasztikus felfedezés, nagyszerű újítás vagy csodálatos művészeti alkotás nem létezhet anélkül, hogy valakiben mind a kettő meg ne lenne: tehetség és szorgalom. Négy nőt mutatunk most be, akik a maguk módján, különböző műfajokban tehetségükkel és szorgalmukkal megváltoztatták a világot.

A tudományban Marie Curie

Maria Skłodowska-Curie lengyel származású fizikus és kémikus, aki a radioaktivitás kutatásának szentelte az életét. Az első női kutatók közé tartozik, és ő volt az első nő, aki saját jogán is Nobel-díjat kapott a svéd akadémiától, de férjével, Pierre Curie-vel közösen is bezsebelt egy elismerést. Marie munkája nagyban hozzájárult a 20. század tudományos fejlődéséhez és nőként is úttörő szerepet vállalt, bebizonyítva, hogy a nőknek bizony ott a helyük a tudományos kutatásban, hiszen az egyetlen, ami számít, a tehetség, a szorgalom és az elhivatottság.

Idag fick jag nobelpris i fysik. Jag är den första kvinnliga nobelpristagaren. #vetenskap6b

A post shared by Marie Curie (@__marie_curie__) on

A divatban Coco Chanel

A francia divatház alapítója nagyon jó példa arra, hogy hogyan lehet feltörni szinte a semmiből, ha van stílusunk és vannak terveink, amelyekhez ragaszkodunk is. Coco, eredeti nevén Gabrielle szerény körülmények között nevelkedett, édesanyja korán meghalt, apja pedig nővérével együtt intézetbe adta a kislányt. A zárdában töltött évek nyomot hagytak Coco stílusán, aki felnőttként is a puritán, egyszerű ruhákat, a semleges színeket kedvelte. Az iskolában megtanulta a varrást és fiatalon varrónőként helyezkedett el, de kikacsintott a színpad világa felé is. Első kalapboltját 1910-ben nyitotta meg akkori szerelme segítségével, ami gyorsan sikeres lett, így hamarosan további üzletek követték, ahol egyre nagyobb teret kaptak a ruhák, a parfümök (a legendás Chanel N°5 az első mesterségesen megalkotott parfüm), a szépségápolási termékek és az ékszerek is. Coco Chanel neve pedig végleg egybeforrt az eleganciával, a letisztultsággal és a divattal magával. Az ő nevéhez fűződik az egyszerű és kényelmes öltözködés, ami korábban nem volt jellemző a nőkre, de a jól ismert, kötelező „kis fekete ruha” is az ő varrodájából került ki és vált a modern nők szimbólumává.

#CocoChanel #GabrielleBonheurChanel #chanel #legend #milliner #dressmaker #fashion designer #ChanelNo.5 #Littleblackdress

A post shared by Sophie Williams Gray (@sophie_w_gray) on

A politikában Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt az Egyesült Államok first ladyje volt 1933 és 1945 között, vagyis épp az embert próbáló II. világháborús években. Bár házasságuk boldogtalan volt, támogatta férje, Franklin D. Roosevelt munkáját, és ő volt talán az első olyan amerikai elnökfeleség, aki kiállt a polgári és emberi jogokért és hamarosan saját jogon is ismert és kedvelt politikus lett. Férje halála után az ENSZ nagyköveteként járta a világot és bebizonyította, hogy egy nő is épp olyan jól megállhatja a helyét a politikai életben, mint bármelyik férfi, hiszen csak a rátermettség és a tehetség számít.

Az irodalomban J.K. Rowling

Mindannyian ismerjük a nevét és tudjuk, hogy milyen nehéz körülmények között élt, amikor megszületett a fejében a kis varázsló, Harry Potter. A nehéz kezdethez az is hozzátartozik, hogy mikor végre talált egy kiadót a könyvéhez, ragaszkodtak hozzá, hogy a neve rövidítve kerüljön a borítóra, mert úgy gondolták, hogy egy női író elijesztené a lehetséges vásárlókat. Rowling beleegyezett a „névtelenségbe”, de természetesen hamar kiderült, hogy a varázslatos, minden részletében kidolgozott és izgalmas történet mögött egy fantasztikus, élénk fantáziával megáldott nő áll. Ma már a legismertebb és legkeresettebb írók egyike, aki a Harry Potter-sorozat után sem tette le a tollat, sőt, más műfajban is megcsillogtatta tehetségét, ráadásul közösségi oldalain sem rejti véka alá véleményét, bátran felemeli a szavát bármilyen megosztó témában. Ilyen egy modern írónő, aki hű önmagához, és rengeteg embert szoktatott rá újra az olvasásra.

⚡️ An enchanting new documentary uncovers the real-life magic at the heart of #HarryPotter, Sat 28th Oct BBC

A post shared by J.k Rowling News (@rowlingnews) on

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása, amelynek címe: Miénk a világ. A stúdióban beszélget Cserkuthy Hanna, Nagy Adrienn, Kovács Ágnes és meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük vissza.