Siker

3 tipp, hogy megtaláljuk a tökéletes karriert

A végső cél nem az, hogy munkát találjunk, hanem hogy karriert, amit szívvel-lélekkel építgethetünk aktív munkaerőpiaci éveink (vagy akár életünk) végéig. A világon milliónyi ember boldogtalan a munkájával – nem passzol a képességeihez, nem élheti ki benne alkotóvágyát, nem becsülik meg, stb., és mégis félnek váltani. Pedig kizárólag rajtunk múlik, hogy megtaláljuk-e azt a karrierutat, amit szenvedéllyel és lelkesedéssel tudunk végigjárni. Íme 3 tipp, ami segíthet ebben.

Ne féljünk váltani

Fiatalkorában valószínűleg mindenkinek van egy elképzelése arról, milyen is lenne számára az álommunka – aztán vagy ott köt ki, vagy nem. Az is lehet, hogy idővel megváltozik a tökéletes karrierről való gondolkodásunk, és ilyenkor nem szabad félnünk a váltástól. Persze minden változás tartogat nehézségeket, és sok dolgot kell mérlegelni, hosszú távon mégis megéri.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Legyünk tisztában a képességeinkkel

Szinte lehetetlen megtalálni a tökéletes karriert anélkül, hogy tisztában lennénk a saját képességeinkkel. Mérjük fel az erősségeinket és gyengeségeinket, találjuk meg a szenvedélyünket, értsük meg a motivációnkat – ami másnak álommunka, az nem biztos, hogy számunkra is az, és minél többet tudunk magunkról, annál könnyebb lesz meghatározni, mi illik hozzánk legjobban.

Legyünk türelemmel

A tökéletes karriert legtöbbször nem csupán megtaláljuk, hanem felépítjük. Még a legsikeresebb emberek közül is sokan végigjárták a ranglétrát, és nem az álommunkával kezdték. Előfordulhat, hogy olyan szakmára áhítozunk, amihez komoly előképzettség és szakmai tapasztalat kell, de van, amiért megéri időt és energiát befektetni. Legyünk türelmesek és kitartóak, és akkor meglesz a gyümölcse.