Otthon

Kukamosás könnyen, gyorsan

Hiába teszünk műanyag zacskót a szemetes kukába, attól még szennyeződhet, amely fertőzések forrása lehet. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen büdös is lehet. De mindezt elkerülhetjük.

A konyhai szemetes nagyon gyorsan fertőzések és rossz szagok forrásává válhat. Biztosan megtörtént már veled is, hogy egy átdolgozott nap után belépve a lakásba orrfacsaró bűz fogadott. És akkor jutott eszedbe, hogy a szemetest bizony elfeledted kivinni reggel. Ilyenkor aztán indulhat a takarítás, amely nem a legkellemesebb.

A szemetes kukákat rendszeresen ki is kell mosni. Fotó: shutterstock/Zyn Chakrapong

A szemetes kukákat rendszeresen ki is kell mosni. Fotó: shutterstock/Zyn Chakrapong

Éppen ezért érdemes már akkor levinni a szemetet, amikor valami gyorsan romló hulladékot teszel bele, például nyáron dinnyehéjat vagy húsmaradékokat.

Mindezen túl, legalább havonta egyszer érdemes kitakarítani alaposan a szemetest. Fertőtlenítős konyhai tisztítóval érdemes befújni kívül belül és papírtörlővel letörölni. Így nem lesz majd egy koszos rongy vagy szivacs a művelet végén. Áttörölheted fertőtlenítős kendőkkel is, így még könnyebb a munkád. Ha mégis más fertőtlenítőszert és vizet használnál, akkor a szemetesből a wc-be öntsd a koszos vizet.

Billentős tetejű szemetesek fedelét belülről is alaposan át kell takarítani, mert ezek hozzá érhetnek a hulladékhoz, amikor kidobjuk azokat. Így fertőzőek lehetnek, mert baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, amelyek a levegő hatására elszaporodhatnak.

Ha biztosra szeretnél menni, hogy ne legyen szaga a szemetesnek, akkor tégy az aljára kávézaccot vagy szódabikarbónát. Mindkét anyag remek szagtalanító, amelyet akár a hűtőszekrényben is használhatsz.