Otthon

A kutyabarátságnak is vannak határai

Még a kutyatartók nagy része sem viszi magával a kutyáját étterembe, hotelbe, és a magyarok jelentős része pedig egyenesen kerüli a kutyabarát vendéglátóhelyeket.

Igen divatos manapság a kutyabarát minőség megteremtése a vendéglátóegységek körében, egyre több étterem, szálloda ad lehetőséget arra, hogy a vendégek magukkal vigyék kedvenceiket egy-egy vacsorára vagy nyaralásra. De vajon valós piaci igényeken nyugszik ez a trend, vagy egyszerűen divat lett kutyabarátnak lenni?

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

A Marketing Professzorok vezető tanácsadója, Máté Balázs a tárgyban, általuk végzett kutatással kapcsolatban arról számolt be, hogy a kutyabarát helyek megítélése korántsem pozitív minden esetben. A mintegy ezerfős felmérésből – amelyben felülreprezentáltak voltak a kutyások – kiderült, hogy a kutyatartók fele egyébként soha nem vinné magával étterembe a kutyáját, és csupán néhány százalékuk nyilatkozott úgy, hogy mindig a kutyájával megy mindenhova, nem tudja nélkülözni a kedvencet egy-egy étterem meglátogatása során sem.

Fotó: Pexels/ bill emrich

Fotó: Pexels/ bill emrich

Ráadásul a teljes lakosság mintegy negyede soha nem választana kutyabarát éttermet és csak a vendégek valamivel több mint 40 százaléka tartja teljesen elfogadhatónak a kutyabarát helyek létezését. Máté Balázs hozzátette: rá kell jönniük az üzleteknek, hogy egy kutyabarát hely elveszítheti a potenciális vendégek egynegyedét, hiszen vannak, akik higiéniás szempontok miatt kerüli ezeket az éttermeket, szállodákat, mások esetleg allergiásak a kutyaszőrre, így kényszerűségből döntenek így. Ráadásul a kutyatartók sem feltétlenül igénylik ezt a szolgáltatást.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szállások tekintetében is hasonló „ítélet” született. A vendégek majdnem 70 százaléka nem akar feltétlenül ott aludni, ahol lehet, hogy korábban egy kutya feküdt. Biztató egyébként, hogy a kutyatartók gondolkodása egyre felelősségteljesebb, így talán elkerülhetőek a konfliktusok kutyások és nem kutyások között. A kutyatartók 80 százaléka gondolja úgy, hogy foglalkoznia kell azzal, hogy ne zavarja a kutyája mások étkezését és körülbelül ugyanennyien gondoskodnak arról is, hogy a kutyájuk ugatása ne zavarja a szomszédokat, például egy szállodában sem.