Otthon

Értékes öntözővíz a fazékból

Különleges öntözővizet készíthetünk akkor, amikor főtt tojásokat készítünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint egyszerűen csak megfőzni a tojásokat és a főzőlevet megmenteni. Mutatjuk miért.

A tojáshéj nem hulladék, hanem nagyon értékes anyag a háztartásban és a kertben is. Ráadásul még az egészségünknek, a csontjainknak is jót tesz. De nem csak a tojáshéj hasznos, hanem a tojás főzőleve is értékes. Nem érdemes kiönteni, mi több pazarlásnak is nevezhetjük. Régebben vidéken sosem öntötték a lefolyóba, inkább kihűtötték és a virágágyásban vagy a zöldségeskertben végezte a lé.

A főtt tojás leve különösen hasznos a szobanövényeknek. Fotó: shutterstock/wararara

A főtt tojás leve különösen hasznos a szobanövényeknek. Fotó: shutterstock/wararara

Érdemes nekünk is inkább félre tenni és megvárni, amíg kihűl. Ehhez beleönthetjük egy nagyobb üvegbe és abban tarthatjuk. A szobanövényeink ugyanis nagyon hálásak lesznek ezért a locsolóvízért. Ugyanis a tojásból a főzés során számos olyan hasznos tápanyag oldódik ki a vízbe, amely nagyon jót tesz a szobanövényeinknek. Ilyen például a kalcium, amely elengedhetetlen zöldjeink életéhez. Ha ráöntjük ezzel a kalciummal dúsult vizet a kiszáradt földjükre, akkor olyan, mintha étrend-kiegészítővel is elláttuk volna őket. A kalcium ugyanis biztosítja a növény földjének egészséges pH értékét. Ha pedig ez megtörténik, akkor a növény képes sokkal több tápanyagot magába szívni a földjéből. Vagyis plusz értékes tápanyaghoz jut és szebb lesz, jobban fejlődik és mindezt sokkal gyorsabban, mint általában.

A tojás főzővizet ugyanúgy lehet használni, mint egyéb más locsolóvizet. Ugyanakkora mennyiséget lehet a növényekre ráönteni, mintha hagyományos módon öntöznénk.