Otthon

Mit lehet tenni a régi, elromlott gépekkel, ha érkezik az új?

Új hűtőt, mosógépet vagy mosogatógépet vettél, mert meghibásodott a régi? Nem tudod hová tedd a régi gépet? Semmi pánik, már törvény van róla mi történhet ilyen esetekben.

A háztartási gépek – legyen az kicsi, vagy nagy – veszélyes hulladéknak minősül. Az elektromos berendezésekben lehet higany, arzén, ólom vagy kadmium. Ezért szakszerű újrahasznosításra avagy megsemmisítésre van szükség.

A régi háztartási gépet elviszik az új kiszállításakor, csak jelezni kell a váárláskor. Fotó: shutterstock/LightField Studios

A régi háztartási gépet elviszik az új kiszállításakor, csak jelezni kell a váárláskor. Fotó: shutterstock/LightField Studios

Ha elromlott valamelyik háztartási géped, akkor a legnagyobb gondod már csak az, hogy milyen legyen az új. Ugyanis a kiszolgált masinák kezeléséről törvény gondoskodik. Eszerint a kisebb gépeket, mint a hajszárító, számítógép, telefon avagy kenyérpirító csak csapjuk a hónunk alá és vigyük magunkkal egy műszaki boltban. Ezekben ugyanis lenniük kell gyűjtő konténernek, ahová bedobhatjuk a lecserélendő gépeket. Fontos tudni, hogy az a kereskedő, ahol az új gépet vásároljuk, köteles visszavenni a régi, elromlott, lecserélt masinát. Mindezt ingyen, térítési díj nélkül.

Ugyanez igaz a nagy háztartási gépekre is. Ebben az esetben csak annyi a dolgunk, hogy vásárláskor jelezzük az eladónak, hogy van régi gépünk – hívta fel a figyelmet a Budapesti Békéltető testület. Ezt pedig akkor fogják elszállítani, amikor kiszállítják az új gépet. Fontos tudni, hogy minden esetben jelezni kell a kereskedőnek, hogy van elszállítandó régi gépünk, mert ő így szervezi meg a fuvart. Ha később szólunk előfordulhat, hogy nem lesz hely a régi gépnek a szállító kocsin.

De mi történik abban az esetben, ha mégsem házhoz szállítással kértük az új gépet? Ebben az esetben a vásárló kénytelen a saját költségén eljuttatni a lecserélt gépet a kereskedőhöz.