Otthon

Varázsold újjá a vasalódat fillérekből!

A vasalás legtöbbször nyűg, kötelesség és szükséges rossz. Főleg akkor, ha a vasaló elkoszolódott. Foltos az alja és a gőzt kibocsátó lukak is eltömődtek. Megtisztításával könnyebb a vasalás.

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a fehér blúzon foltot hagy a vasaló. Az sem túl kellemes, ha eltömődik a talpon a gőznyílás és nem tudjuk vele maradéktalanul simára vasalni a ruhánkat. A vasalót ezért érdemes rendszeresen tisztítani, amelyre van néhány módszer. Tisztítás után, ha nem is szeretünk majd jobban vasalni, de mindenképpen jobb eredményt érhetünk el.

A vasalás is könnyebb, ha tiszta a vasaló. Fotó: shutterstock/ Kuzina Natali

A vasalás is könnyebb, ha tiszta a vasaló. Fotó: shutterstock/ Kuzina Natali

A vasaló talpán lévő foltokat eltüntethetjük egyszerű szódabikarbónával és egy puha kefe segítségével. A szódabikarbónát annyi vízzel kell össze keverni, amennyitől jól kenhető paszta állagú lesz. Ezzel kenjük be a vasaló talpát és dörzsöljük át egy puha kefével. Amikor lejött a folt, akkor egy nedves ronggyal töröljük tisztára a vasaló talpát. Azért, hogy a gőznyílásokban ne maradjon esetleg szódabikarbóna szemcse, töltsük tele vízzel a tartályt és alaposan fújjuk át gőzzel a vasalót. Ha épp nem lenne otthon szódabikarbóna, akkor ugyanerre a célra, ugyanezzel a módszerrel megtisztíthatjuk a vasalónkat fogkrémmel is. Ugyanígy lehet használni például a rozsdamentes edényekhez és tűzhelyhez használatos kímélő súrólószereket is.

Az is remek megoldás, ha a vasalódeszkára egy már nem használt pólót fektetünk. Rászórunk sót és ezen s sós “szőnyegen” húzzuk át a vasalót néhányszor. Fontos, hogy ne legyen a gőz bekapcsolva ez esetben sem.

(Fotó: shutterstock)

(Fotó: shutterstock)

A másik filléres megoldáshoz csak egy újságpapírra van szükség. Ürítsük ki a vasaló tartályát, hogy ne legyen benne víz és a gőzfunkciót is zárjuk le rajta. Forrósítsuk fel a vasalót a legmelegebb fokozatára. A vasalódeszkára tegyünk egy kiszolgált törölközőt, arra terítsük rá az újságpapírt. A forró vasalóval simítsuk át az újságpapírt néhányszor és már el is tűnnek a foltok. Ugyanezt a módszert variálhatjuk is úgy, hogy a forró vasaló talpát összegyűrt újságpapírral dörzsöljük át. Ehhez azonban egy sütőkesztyűt mindenképpen javasolt viselni, nehogy megégessük magunkat.

A gőznyílások eltömődését úgy tudjuk kitakarítani, ha egy törölközőt ecetbe mártunk és ráfektetjük legalább félórára a vasalót. De az se baj, ha tovább. Ezután csak le kell törölni és kész. Még hatásosabb, ha a törölközőt ecet és szódabikarbóna keverékébe áztatjuk és a kikapcsolt vasalót ezen húzzuk végig néhányszor.

Mosogatószeres vízzel is átdörzsölhetjük a vasaló talpát, használhatunk hozzá olyan szivacsot, amely nem karcol. Ezután már csak szárazra kell törölni a vasaló talpát.