Otthon

Halálos ételek a kutyák számára

Az már közismert, hogy a kutyák halálát okozhatják különböző mesterséges édesítők, mint a xyllit. Ám van jónéhány teljesen hétköznapi étel, amely szintén az életükbe kerülhet, ha megeszik.

A kutyák bármikor képesek a: “csak egy falatot adj, gazdi, mert az biztosan olyan finom és egyébként is nagyon éhes vagyok” nézésre. Akkor is, ha épp akkor ürítették ki a púpozottan megrakott etető táljukat.

Fotó: shutterstock/Africa Studio

Fotó: shutterstock/Africa Studio

A könyörgő kutyaszempárnak pedig ki tud ellen állni? Pedig néha tanácsos, ugyanis vannak olyan ételeink, amelyek kifejezetten ártalmasak lehetnek kedvenceink számára.Ilyen például az őszibarack, amelyet egészben tilos oda adni nekik, mert lenyelhetik a magot. Ha pedig szétrágják, akkor a benne lévő cianid juthat a szervezetükbe. A konzerv őszibarack pedig tartalmazhat mesterséges édesítőt, mint például a xyllit, amely halálos az ebeknek. Ugyanez igaz a szilvára is. Csak frissen és kettévágva, a magjától megfosztva kaphat a kutya belőle.

Fagylaltot sem javasolt adni a kutyáknak, mert a benne lévő cukor sok kalóriát tartalmaz. A csokis fagyi pedig emésztési problémákhoz vezet, mint a hányás, hasmenés vagy a puffadás, mert teobromint tartalmaz.

Érett paradicsomot ehet ugyan az eb, de zöldet tilos. A benne lévő anyagok ugyanis enyhébb esetben székrekedést, vagy hasmenést okozhatnak. Súlyosabb esetben remegést és különböző rohamokat válthat ki.

A kávé sem tesz jót az ebeknek. A koffein káros hatással lehet rájuk. Akár már egy-két szem kávébab is gondot okozhat. A hiperaktivitástól, a hányáson át a rohamokig és a teljes összeomlásig bármi előfordulhat a koffein hatására.

A nyers hal is veszélyes a kutyák számára. Fotó: shutterstock/Foxys Forest Manufacture

A nyers hal is veszélyes a kutyák számára. Fotó: shutterstock/Foxys Forest Manufacture

A nyers hal is halálos veszélyeket rejt a kutyák számára és nem a szálkák a legveszélyesebbek. A lazacban és pisztrángban például különböző paraziták és fertőzések vannak. Étvágytalanság, láz, hasmenés, letargia, hányás és kiszáradás lehet a következménye, ha megeszik a nyers halat. Ha mindenképpen nyers hallal kínálnánk kutyánkat, akkor érdemes előtte lefagyasztani, mert ezzel az eljárással kiírthatók a paraziták, kártevők.

Fotó: shutterstock/New Africa

Fotó: shutterstock/New Africa

Meglepő, de mindenféle fajta hagyma is veszélyes az ebeknek. Szulfoxidokat és diszulfidokat tartalmaznak, amelyek a kutya vörösvérsejtjeit rombolják. Súlyos emésztési panaszokat és vérszegénységet is előidézhet. A tünetek közé tartozik még a hányás, az elszíneződött vizelet, a gyengeség és a túlérzékenység is.

Fotó: shutterstock/sharshonm

Fotó: shutterstock/sharshonm

A mazsola veseelégtelenséget okozhat a kutyáknál már kis mennyiségben is. Ennek tünetei túlzott szomjúság, a száraz orr és a száj, a halvány íny, a rendellenes nyugalom, a vizeletcsökkenés és a hasi fájdalom. Azonnal állatorvoshoz kell vinni az ebet, ha feltételezhetően mazsolát evett. Ugyanez igaz szőlőre, de ez esetben légzési problémák, hányás is előfordulhat.