Otthon

Hangyairtás gyengéden

Megjelentek a hangyák a konyhádban, kamrádban és a kertedben is zavarnak? Természetes és pénztárcabarát módon szabadulhatsz meg a tőlük az alábbi módszerekkel.

Nagyon kiábrándító az, amikor a tiszta konyhában egyszer csak feltűnnek a pici kis fekete hangyák és masíroznak keresztül mindenen. Már egy szem morzsa a padlón is elég ahhoz, hogy előbújjanak és csapatokba verődve randalírozzanak a konyhában vagy a kamrában. Nem túl higiénikus, ha mindent összemászkálnak ezek a rovarok, mert ki tudja hol voltak előtte. Használhatunk a távol tartásukra vagy elpusztításukra sokféle kémiai szert, de ki akar az ételei közelében ilyeneket használni? Szerencsére van néhány remek és környezetbarát megoldás erre a problémára is.

A fahéj illatát utálják a hangyák. Fotó: shutterstock/Bukhta Ihor

A fahéj illatát utálják a hangyák. Fotó: shutterstock/Bukhta Ihor

A hangyák szaglószerve nagyon kifinomult. A fahéjnak nagyon kellemes illata van számunkra, ám a hangyák kifejezetten gyűlölik. Éppen ezért érdemes egy teáskanálnyi fahéj illóolajat másfél deci vízben elkeverni és ezzel a folyadékkal mindent bekenni egy rongy segítségével, ahol megfordulhatnak a hangyák. Ha szóró flakonba tesszük, akkor még egyszerűbb a dolgunk. Permetezzük oda, ahol láttuk a kis fekete rovarokat. Ismételjük addig, amíg végleg el nem tűnnek.

Citrommal kombinálva az ecetet biztos hatást érhetünk el. Fotó: shutterstock/Jag_cz

Citrommal kombinálva az ecetet biztos hatást érhetünk el. Fotó: shutterstock/Jag_cz

A másik, amit a hangyák nagyon nem szeretnek, az ecet – hívta fel a figyelmet a Tips and tricks. Keverjünk össze egy rész ecetet, egy rész vízzel és csepegtessünk bele citrom illóolajat. Töltsük szóróflakonba és mindent permetezzünk be vele a lakásban, ahol megfordultak a kis fekete hívatlan vendégeink. Ismételjük naponta többször, amíg el nem tűnnek.

A bóraxot is bevethetjük a hangyák ellen. A legtöbb hangyairtó szerben is megtalálható, bár természetes ásványi anyag, ami por vagy színtelen, kristályos só formában találkozhatunk vele a háztartási boltokban. A környezetbarát hangyairtószerhez szükség lesz egy pohárnyi meleg vízre, fél pohárnyi cukorra és két teáskanál bóraxra. Keverjük alaposan össze. Áztassunk bele vattagolyókat és tegyük oda, ahol a hangyák meg szoktak fordulni.