Otthon

Hibák, amelyek tönkretehetik rozsdamentes edényeinket

A csillogó, ezüst színű, rozsdamentes edényekben remekül lehet főzni, sütni. Tisztításuk sem bonyolult, ám nagyon oda kell figyelni rá. Számos hibát elkövethetünk, ami megrövidíti életüket.

Egész életen át kiszolgálhat egy háziasszonyt egy rozsdamentes edénykészlet. Ehhez csak néhány alapvető tisztítási- és használati szabályt kell betartani és az alábbi hibákat elkerülni.

Csak néhány alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy rozsdamentes edényeink hosszan szolgáljanak minket. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Csak néhány alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy rozsdamentes edényeink hosszan szolgáljanak minket. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Összesen kilenc olyan hibát véthetünk, amely árthat a rozsdamentes edényeinknek. Az első, ha nem megfelelően tisztítjuk. A legtöbb ilyen edénynél a gyártó nem tiltja meg, hogy betegyük a mosogatógépbe, ám nem feltétlenül tesz jót nekik. Ugyanis a hosszan tartó hő károsíthatja az edények felületét és kilazíthatja a fogantyúkat.

A rozsdamentes edényeket  ne tegyük mosogatógépbe. Fotó: shutterstock/CKP 1001

A rozsdamentes edényeket ne tegyük mosogatógépbe. Fotó: shutterstock/CKP 1001

Az edények tisztítása előtt meg kell várni, hogy kihűljenek. Forró serpenyőt még véletlenül se dobjunk be a mosogatóba és ne öntsünk rá hideg vizet. Ez a művelet ugyanis repedéshez vezethet. Mindezeken felül még magunkat is megégethetjük a forró gőzzel, amely ilyenkor keletkezik. Tehát várjunk nyugodtan addig, amíg az edény lehűl, utána mosogassuk el.

Mosogatás előtt hagyjuk kihűlni az edényeket. Fotó: shutterstock/BOKEH STOCK

Mosogatás előtt hagyjuk kihűlni az edényeket. Fotó: shutterstock/BOKEH STOCK

Ha tésztát főzünk, akkor a főzővízbe természetesen sót is teszünk. Ám edényeink épségének megőrzése érdekében, nem mindegy mikor. Kizárólag akkor szabad a vízhez adni a sót, amikor már felforrt, különben gyorsan érdes és foltos lesz az edény felülete, amelytől soha többé nem szabadulhatunk.

Fontos rendszeresen eltávolítani a rozsdamentes edényeinkről a vízkövet. Nem csak szépséghiba, ha rajta marad, hanem a baktériumok és így a fertőzések melegágya is lehet. Csak tegyünk egy bögrényi ecetet és három bögrényi vizet az edénybe és kezdjük el forralni. Pár perces forralás után hagyjuk kihűlni a vízzel együtt az edényt, majd öblítsük el alaposan.

Ha sötét elszíneződést látunk az edényeinken, amelyet nem lehet eltávolítani, akkor bizony túlmelegítettük. Ezeket a foltokat úgy lehet eltüntetni, ha bekenjük őket ecettel. Egy ecsettel essünk neki a foltoknak. Az is jó megoldás, ha paradicsomszószt főzünk benne, ugyanis a paradicsom savassága feloldja a foltokat – javasolja a Taste of home.

Ha szeretnénk megelőzni a vízkő foltokat, akkor el kell törölgetnünk mosogatás után a rozsdamentes edényeinket. Egy perc az egész és ragyogó lesz a végeredmény.

Tilos fém dörzsivel tisztítani az edényeket. Fotó: shutterstock/iiiphevgeniy

Tilos fém dörzsivel tisztítani az edényeket. Fotó: shutterstock/iiiphevgeniy

Ha nem megfelelő hőmérsékletű a rozsdamentes serpenyő, akkor könnyedén odakap benne a hús. Ezért fel kell melegíteni sütés előtt az edényt. Ha pedig odakapott az étel, akkor forraljunk benne vizet és könnyedén eltávolíthatjuk a pörköket súrolókefe és mindenféle súrolószer nélkül.

Tilos fém dörzsivel tisztítani a rozsdamentes edényeket, ugyanis megkarcolja a felületüket. Így pedig nem csak ronda lesz, hanem a garanciát is elveszíthetjük.