Egész életen át kiszolgálhat egy háziasszonyt egy rozsdamentes edénykészlet. Ehhez csak néhány alapvető tisztítási- és használati szabályt kell betartani és az alábbi hibákat elkerülni.
Csak néhány alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy rozsdamentes edényeink hosszan szolgáljanak minket. Fotó: shutterstock/Africa Studio
Összesen kilenc olyan hibát véthetünk, amely árthat a rozsdamentes edényeinknek. Az első, ha nem megfelelően tisztítjuk. A legtöbb ilyen edénynél a gyártó nem tiltja meg, hogy betegyük a mosogatógépbe, ám nem feltétlenül tesz jót nekik. Ugyanis a hosszan tartó hő károsíthatja az edények felületét és kilazíthatja a fogantyúkat.
A rozsdamentes edényeket ne tegyük mosogatógépbe. Fotó: shutterstock/CKP 1001
Az edények tisztítása előtt meg kell várni, hogy kihűljenek. Forró serpenyőt még véletlenül se dobjunk be a mosogatóba és ne öntsünk rá hideg vizet. Ez a művelet ugyanis repedéshez vezethet. Mindezeken felül még magunkat is megégethetjük a forró gőzzel, amely ilyenkor keletkezik. Tehát várjunk nyugodtan addig, amíg az edény lehűl, utána mosogassuk el.
Mosogatás előtt hagyjuk kihűlni az edényeket. Fotó: shutterstock/BOKEH STOCK
Ha tésztát főzünk, akkor a főzővízbe természetesen sót is teszünk. Ám edényeink épségének megőrzése érdekében, nem mindegy mikor. Kizárólag akkor szabad a vízhez adni a sót, amikor már felforrt, különben gyorsan érdes és foltos lesz az edény felülete, amelytől soha többé nem szabadulhatunk.
Fontos rendszeresen eltávolítani a rozsdamentes edényeinkről a vízkövet. Nem csak szépséghiba, ha rajta marad, hanem a baktériumok és így a fertőzések melegágya is lehet. Csak tegyünk egy bögrényi ecetet és három bögrényi vizet az edénybe és kezdjük el forralni. Pár perces forralás után hagyjuk kihűlni a vízzel együtt az edényt, majd öblítsük el alaposan.
Ha sötét elszíneződést látunk az edényeinken, amelyet nem lehet eltávolítani, akkor bizony túlmelegítettük. Ezeket a foltokat úgy lehet eltüntetni, ha bekenjük őket ecettel. Egy ecsettel essünk neki a foltoknak. Az is jó megoldás, ha paradicsomszószt főzünk benne, ugyanis a paradicsom savassága feloldja a foltokat – javasolja a Taste of home.
Ha szeretnénk megelőzni a vízkő foltokat, akkor el kell törölgetnünk mosogatás után a rozsdamentes edényeinket. Egy perc az egész és ragyogó lesz a végeredmény.
Tilos fém dörzsivel tisztítani az edényeket. Fotó: shutterstock/iiiphevgeniy
Ha nem megfelelő hőmérsékletű a rozsdamentes serpenyő, akkor könnyedén odakap benne a hús. Ezért fel kell melegíteni sütés előtt az edényt. Ha pedig odakapott az étel, akkor forraljunk benne vizet és könnyedén eltávolíthatjuk a pörköket súrolókefe és mindenféle súrolószer nélkül.
Tilos fém dörzsivel tisztítani a rozsdamentes edényeket, ugyanis megkarcolja a felületüket. Így pedig nem csak ronda lesz, hanem a garanciát is elveszíthetjük.