Otthon

Nyúl vagy görény is segíthet a terápiában

Működik egy alapítvány Magyarországon, amely kivételesen színes állatállománnyal segít testileg, lelkileg sérült és hátrányos helyzetű embereken. „Segítőik” között vannak lovak, kutyák – de még nyulak, görények és más kisállatok is.

Közismert és tudományosan bizonyított tény, hogy az állatasszisztált terápiák jól működnek, az állatokkal való kontaktus nyomán a testi-lelki sérülések könnyebben gyógyulnak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a terápiákban részt vevő állatok hatására a páciensek befogadóbbak, együttműködőbbek és figyelmesebbek lesznek; emberi kapcsolataik pozitív irányban változnak és hasznosabb tagjaivá válnak a társadalomnak és kevésbé szorulnak segítségre.

Ezekben a terápiákban jellemzően lovakat, pónikat és kutyákat hívnak segítségül a szakemberek. A szigetvári Bársony és „Handicap” Alapítvány azonban az állatterápiás tevékenységébe görényeket, nyulakat és más kisállatokat is bevont – elmondható, hogy sikerrel.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezek az állatok – mondta el az alapítvány vezetője, Simon János – idomítás nélkül fenyegetésként, támadásként érzékelnek minden emberi közeledést, ám a megfelelő kiképzés után barátságossá, már-már ölebbé válnak. Az így kézhez szoktatott állatok terápiás haszna pedig felbecsülhetetlen.

Sokkal többről van szó ugyanakkor, mint egyszerű simogatásról, hiszen – például – egy-egy lovasterápiával nem csak a mentális, pszichikai problémákkal küzdőknél érhető el javulás, hanem a lovaglás és az ahhoz kapcsolódó mozgássorozat mozgásszervi betegségekben is segít.