Otthon

Fűszer, fertőtlenít és utálják a bogarak

Remek fűszere a vadhúsoknak, sülteknek, minden fűszerkert egyik ékessége a rozmaring. De nem csak az ételek ízesítésénél, hanem a háztartásban is jó hasznát lehet venni.

Kellemes aromája fokhagymával és olíva olajjal, egy rozé kacsamellen, mennyei. Ugyanakkor illatát használhatjuk otthonunk levegőjének illatosítására is. Nem szükséges a bolti levegő frissítőket megvenni, annál sokkal egészségesebb a rozmaring főzés. Egy lábasba tegyünk narancshéjat, citromhéjat, egy ág rozmaringot és öntsük fel bőven vízzel. Tegyük fel alacsony hőmérsékleten a tűzhelyre és épphogy gyöngyözve főzzük. Hamarosan ellepi a lakást a kellemes illat. A rozmaring illatosítóhoz társíthatunk még borókabogyót, grapefruitot, áfonyát, fahéjat vagy vaníliát. Bármely kombinációban kellemes illatot varázsolhatunk környezetbarát módon.

Amellett, hogy remek fűszer, a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a rozmaringnak. Fotó: shutterstock / bitt24

Amellett, hogy remek fűszer, a háztartásban is nagy hasznát vehetjük a rozmaringnak. Fotó: shutterstock / bitt24

Van, aki nem szereti a rozmaring illatát és ezek a rágcsálók. Az egerek egyenesen utálják és kerülik. Ezért érdemes olyan helyekre, ahol előfordulnak, rozmaringágakat tenni. A rovarok sem rajonganak a rozmaring illatáért. Hatásos lehet, ha tíz csepp rozmaring illóolajat összekeverünk 2,5 dl vízzel és ezt permetezzük például az ablakpárkányra ajtók réseihez vagy csak úgy a levegőbe.

Készíthetünk belőle antibakteriális szájvizet, ugyanis a rozmaringnak fertőtlenítő hatása van. Forraljunk fel 2,5 dl vizet és négy ág rozmaringot valamint pár szem szegfűszeget dobjunk bele. Forraljuk pár percig és kész is a szájöblítő. Ha pár csepp rozmaring olajat cseppentünk a fogkrémünkre, akkor is hatásos.