Otthon

Kutya, macska az ágyban, rendben van ez?

Ha a házikedvenccel alszunk, annak megvannak az előnyei, de sajnos a hátulütői is. A puha, meleg állat éjszakai közelségében tudósok szerint gyerekkori plüssjátékokkal kapcsolatos kellemes emlékeink törnek felszínre, ami jótékony hatású – de ha így is van, azért érdemes átgondolni a dolgot.

Hogy itthon mi a helyzet, azt csak sejtjük, de az már hivatalos, hogy az osztrákoknál minden második gazdi megengedi kutyáinak vagy macskáinak, hogy az ágyában aludjanak. Igaz, az osztrákok különlegesen állatbarátnak számítanak, legalábbis a számok szerint, ugyanis mintegy kétmillió macskát és 800 ezer kutyát tartanak az országban.

Az együttélésnek azonban vannak határai, nem minden állattartó engedi ugyanis párnái közé négylábú kedvencét.

Fotó: Unsplash/ Jacob Ufkes

Fotó: Unsplash/ Jacob Ufkes

Miért jó, ha együtt alszunk a kedvenccel?

A kutyával, macskával alvás általában a gyerekek és az egyedül élő emberek esetén gyakori. Megnyugtató ugyanis számukra a puha, meleg kedvenc közelsége; van pszichológus, aki szerint egyértelműen a gyerekkori plüss-élményre vezethető vissza ez a szokás. A vizsgálatok szerint a gazdik, akik együtt alszanak a kutyájukkal, macskájukkal, kevésbé stresszesek, és a vérnyomásuk is alacsonyabb.

A kutyának is jót tehet az egy ágyban alvás, különösen, ha kezelhetetlen, ideges vagy félénk. A gazdi és az állat között szoros kötelék alakul ki, könnyebben kezelhetővé válik az állat.

Vagy ellenkezőleg.

Miért ne?

Az állat alapvetően tudja, hogy a hálószoba és az ágy nem az ő territóriuma. De ha megengedjük, hogy mellénk bújjon, ezt a határt mi felszámoljuk. Ha viszont velünk alszik, ez a határ el fog mosódni. Kutyák esetében a falkavezér-kutya felállást az együtt alvós metódusban egyértelműen felejtsük el! Sőt, az állat a gazdájával ilyenkor nem hogy engedetlenné válhat, de egyenesen azt képzelheti, hogy ő az úr.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fent elsorolt „technikai” problémáknál sokkal fontosabb lehet a higiéniai tényező. Az állat szőre, hámdarabjai rákerülnek az ágyneműre, ne adj’ isten a párnára és a lepedőre, amit a gazdi éjszaka szépen belélegez – és már kész is az allergia. Az állatok ráadásul nyugtalanabbul alszanak, mint az ember, számolni kell azzal is, hogy romlik az alvásminőségünk.

Párkapcsolati problémák kiváltó oka is lehet a házi kedvenc az ágyban: előfordul, hogy az állat egyszerűen féltékenységből „kitúrja” az ágyból a gazdi kedvesét, házastársát. Érdemes tehát átgondolni, hogy hosszú távon ki mellett szeretnénk ébredni reggelente…

Fotó: Burst

Fotó: Burst