Otthon

Készítsünk bőrbarát mosószert

Védi bőrünket a káros anyagoktól, bőrirritációtól, olcsó és kevesebb műanyag hulladékot termel. Ez a házi mosószer, amelyet gyerekjáték elkészíteni. Két bombabiztos és kipróbált receptet is mutatunk.

Elsősorban a műanyagmentes július kampány miatt “tűztük napirendre” a házi mosószer recepteket, hogy ezzel is kevesebb plasztik kerüljön be a háztartásunkba. A hozzávalókat ugyanis kimérve, vagy környezetbarát csomagolásban szerezhetjük be. A mosószert pedig üvegekben tárolhatjuk. Ugyanígy az öblítőt is leválthatjuk és ezzel számos műanyag flakont spórolhatunk a Földnek. Ráadásul az illatról sem kell lemondani, mi több, a ruhák puhábbak és élénkebb színűek lesznek.

A házi készítésű mosószer egyik hozzávalója a mosószappan, amelyet le kell reszelni. Fotó: shutterstock / Joanna K-V

A házi készítésű mosószer egyik hozzávalója a mosószappan, amelyet le kell reszelni. Fotó: shutterstock / Joanna K-V

A házi mosószerekkel és öblítőkkel a bőrünknek is nagy szívességet teszünk. A bőrünk ugyanis a legnagyobb felületű szervünk. A ruháink szálai közt pedig a hagyományos mosószerrel és öblítővel való mosás után számos vegyi anyag bújik meg, amelyek bekerülhetnek a testünkbe a bőrünkön át, ahogy érintkeznek a ruhákkal.

Van még egy igen előnyös tulajdonsága a házi mosószereknek, hogy nem szennyezik a környezetünket, mert természetes anyagokból állnak. Mindkét recepthez teljesen hétköznapi alapanyagok kellenek és az elkészítéséhez sem kell semmi különleges tudás. Mindkettő sokszor kipróbált és jól bevált recept. Csupán annyi a különbség, hogy az egyik zselé állagú, a másik pedig tabletta. Ez utóbbit gyorsabb, az előbbi pedig nagyobb mennyiségben el lehet készíteni. A házi mosózseléhez szükséges egy mosószappan, lehetőleg papír csomagolású. Mosószódából és szódabikarbónából 4 púpozott evőkanálnyi, vízből pedig két liternyi szükséges. Ha van a háztartásunkban négy literes fazék, akkor dupla mennyiséget is készíthetünk. A mosószappant le kell reszelni és feloldani a langyos vízben. Ha kell és nem olvadt el még a szappan, akkor melegíthetjük a vizet tovább a tűzhelyen, de ne forraljuk fel. Beletesszük a mosószódát és a szódabikarbónát és alaposan elkeverjük. Hagyjuk állni 1-2 órát, teljesen meg fog kötni a lé. Ezután botmixerrel átturmixoljuk és üvegekbe töltjük. Használat előtt felrázandó.

A mosótablettához szintén 1 lereszelt mosószappan szükséges, 12 púpozott evőkanál mosószóda és 2,5 dl háztartási ecet. Csak össze kell keverni mindezt, amelyből jól formázható masszát kapunk. Jégkockatartóba nyomkodjuk a masszát és hagyjuk száradni 2-3 napot. Ezután a mosószer kockákat befőttes üvegben tároljuk. Egy adag mosáshoz egy tabletta elég.

Öblítőt 1 liter vízből, egy bögre ecetből és 10-15 csepp kedvenc illóolajunkból készíthetünk.