Otthon

A virág színének megváltoztatásától a macskák távoltartásáig - a kávézacc rejtett tulajdonságai

A reggelek elmaradhatatlan tartozéka a kávé. A frissítő fekete levesnek számos pozitív hatása van az ember egészségére. Ugyanakkor a maradéka, vagyis a zacc is igazán jó szolgálatot tehet még a ház körül, pontosabban a kertben.

A lefőzés után is még illatos kávézaccot semmi esetre se dobjuk a szemétbe. Számtalan módon felhasználhatjuk a kiskertben. Szórjuk ki a zaccot a kertbe a konyhakerti növényeink köré. Így a lehető legkörnyezetbarátabb módon tarthatjuk távol a csigákat, amelyek megrágcsálnák a termést és a leveleket – ajánlja a Natural living ideas. Ha még a macskákat is távol tartanánk, akkor reszeljünk bele narancshéjat is. A macskák ugyanis utálják a narancs illatát.

A kávézacc is értékes lehet a háztartásban, ezért érdemes össze gyűjteni és tovább hasznosítani.

A kávézacc is értékes lehet a háztartásban, ezért érdemes össze gyűjteni és tovább hasznosítani.

Ha a fa lombjaitól akarjuk a hernyókat és egyéb rovarokat távol tartani, akkor egy éjszakára áztassuk be a kávézaccot vízbe. Szűrjük le és ezzel a lével permetezzük le a fát.

További haszna is van a kertben a kávézaccnak, ugyanis kitűnő műtrágya a virágok számára. A hortenzia, azálea, rododendron, kamélia, vagy rózsa biztosan meghálálják majd a “kávépakolást”. Csak keverjük össze a zaccot a levágott fűvel vagy összegyűjtött avarral, esetleg szalmával és tegyük a virágok köré. Nitrogénnel, magnéziummal és káliummal dúsítják majd a talajt. Azért azt ne feledjük, hogy az így létrehozott műtrágya nem tartalmaz foszfort és kálciumot,így nem alkalmas haszon növények virágzásának és terméseinek ösztönzésére.

A kávézaccal nem kevesebbet tehetünk, minthogy megváltoztatjuk a Hortenzia színét. A hortenzia virága lehet kék és rózsaszín is, amely attól függ milyen pH értéke van a talajnak. A savas talajban kékké válik a virág színe. A kávézacc savasítja a talajt, így ha a hortenzia köré szórjuk, akkor biztosan kék lesz és marad is a virágának színe.

Ha nem használjuk fel hasonló célokra azonnal a kávézaccot, akkor sem kell a szemétbe dobni azonnal. Csak hajítsuk a komposztba. A benne lévő nitrogén vonzani fogja a hasznos férgeket. Azért vigyázzunk a komposzt megfelelő arányaira, ne dobjunk túl sok zaccot bele.