Otthon

A kutyára nézni jó

A terápiás kutyákkal eltöltött idő segíthet csökkenteni a stressz negatív hatásait az egyetemistáknál – tanulmány is van róla! Ahogy az is bizonyított, hogy jótékony hatása van egy egyszerű pillantásnak is.

Heti egy órányi kutyás foglalkozás hatására azok a diákok, akiknek esetében magas volt a bukás vagy a lemorzsolódás kockázata, „nyugodtabbnak és elfogadottabbnak” érezték magukat – derül ki egy új tanulmányból. A több mint 300 egyetemista bevonásával végzett vizsgálat szerint az ebekkel töltött idő segített nekik a koncentrálásban, a tanulásban és az információk jobb felidézésében – idézi az MTI a BBC hírportálját.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Általában azoknál a diákoknál volt a legszembetűnőbb a jótékony hatás, akik a legkockázatosabb csoportba tartoznak, például mert mentális egészségi problémával küzdenek. Az Egyesült Államokban csaknem ezer campuson vannak terápiás háziállatok, és számos nagy-britanniai egyetemen, köztük a University College Londonban és a Nottingham Trent Egyetemen is találkozni kutyákkal.

Fotó: iStock.com/kobkik

Fotó: iStock.com/kobkik

Korábbi tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy a háziállatok simogatása csökkentheti a stresszhormon szintjét. Maga a mechanizmus ugyan nem teljesen világos, ám az egyértelmű, hogy a kutyákkal eltöltött idő hatására a diákok „nyugodtabbnak és támogató környezetben” érzik magukat, valamint nagyobb az önbizalmuk a tanulmányaikkal kapcsolatban. Hozzátette, néha már az is képes javítani az ember közérzetén, ha csak ránéz egy állatra.