Otthon

A szomorú kutyaszemeknek nem tudunk ellenállni – és ezt sajnos ők is tudják

A háziasításuk során „tanultak meg” ellenállhatatlan, szomorú kölyökkutyaképet vágni a kutyák – állapították meg amerikai kutatók. Erre egy fokozatosan kialakult, különleges szemizom segítségével képesek, ami a kutyák ősénél, a farkasnál hiányzik.

A kutyák azon kívül, hogy rövidebb az orruk és kisebb a testük, abban is különböznek ősüktől, a farkastól, hogy sokkal kifejezőbb a pofájuk. Keresik a szemkontaktust az emberrel, amikor az beszél hozzájuk, vagy amikor nem tudnak megoldani egy helyzetet – mondjuk átugrani egy kerítést vagy kijutni az ajtón.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A pittsburghi Duquesne Egyetemen megállapították, hogy a kutyák egy speciális szemizom segítségével emelik meg a szemöldöküket és „vágnak” szomorú kölyökkutya képet. A kutatók kutyákról és farkasokról is felvételeket készítettek, miközben azok egy embert néztek. A kutyák folyamatosan és intenzíven mozgatták a szemöldöküket, amitől szomorú arckifejezésük lett, a farkasok csak ritkán csinálták ezt – akkor is csak mérsékelten.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szakemberek szerint a kutyák a háziasításuk óta eltelt 33 ezer évben ezt a szemizmot használták a kommunikációhoz, hogy etetésükre és ellátásukra ösztökéljék az embereket, akik – természetesen – engedelmeskedtek a szomorú szemek parancsának. Az MTI összefoglalója szerint a szóban forgó izmok tehát szinte biztosan azért alakultak ki, mert előnyt jelentettek a kutyáknak az emberrel való interakcióban.