Otthon

A felmelegedés bolygónk jelenlegi legnagyobb problémája

Valahogy nem vesszük komolyan. Pedig érezzük!

A klímakutatók rengeteg különböző feltételezést fogalmaznak meg az éghajlat változásával kapcsolatban.

shutterstock_1015194517

Vannak, akik szerint akár néhány tíz éven belül katasztrófák várhatók. Mások óvatosabban fogalmaznak. De olyanok is vannak, akik egyszerűen tagadják, hogy létezik klímaváltozás.

Lehet persze vitatkozni, de az emberek Magyarországon is érzik az éghajlatváltozást. A hőmérséklet egyik napról a másikra történő ingadozását, a csapadék kiszámíthatatlanságát, az orkán erejű szeleket, viharokat.

Azt tudjuk, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásai felmelegítik a bolygót, de nem tudjuk, hogy pontosan mennyire. Hiszen az emberi viselkedést nehéz megjósolni. Egy biztos bolygónk gyorsabban melegszik, mint kellene. Ezért a „globális felmelegedés” jobb kifejezés, mint az „éghajlatváltozás” Bár a kettő elválaszthatatlan. A növekvő hőmérséklet megváltoztatja a bolygót, és ezek a változások felgyorsulhatnak.

A klímakutatók azt mondják: nem tudunk mindent, de sokat tudunk. Azok a klímamodellek, amelyek modernebb technikákat alkalmaznak öt vagy hat Celsius fok felmelegedést mutatnak: a szén-dioxid megduplázódása miatt. Földünk melegebb, mint az ipari forradalom előtt. Ez veszélyes, de még nem katasztrofális. Azonban a melegedés valóságos, a sarki jégtakaró olvad és a folyamat valószínűleg rosszabbodik. A bizonytalanság nem indokolja a tétlenséget.