Otthon

Az otthonodban ez az a helyiség, ahol a legtöbbet spórolhatsz

Kevés a fizetésed, sok a kiadásod? Érdemes elgondolkoznod azon, hol és hogyan spórolhatnál.

Kezdd például a fürdőszobában. Talán nem is gondolnád, hogy mennyi mindennel spórolhatsz itt.

shutterstock_334163336

Először is a vízzel. Hiszen a háztartások itt használják a legtöbb vizet. Pontosabban a WC-ben, ahol az összes vízfogyasztásunk közel 30 százaléka elfolyik. Az alacsony öblítésű WC-k, és a ma már mindenütt kapható kétfázisú öblítő tartályok okos használatával rengeteg vizet megspórolhatunk.

Fürdéshez is használhatunk víztakarékos zuhanyrózsát, mellyel egy tusolás alatt akár nyolc literrel is csökkenthetjük a felhasznált, hagyományosan 18-30 liter vizet. És így a víz felmelegítéséhez szükséges energiával is takarékoskodhatunk. A zuhanyrózsára ma már olyan szűrő is szerelhető, mellyel klórmentessé varázsolhatjuk a kiömlő vizet.

A mosdónkhoz érdemes olyan csapot felszerelni, mely mozgásérzékelős, tehát csak akkor használunk vele vizet, amikor a csap alá tartjuk a kezünket.

A világításon is tudunk spórolni, hiszen a LED technológiával működő fényforrások ma már ugyanolyan teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos égők, miközben 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, és 25-ször annyi ideig bírják, mint a régiek.

A saját készítésű tisztítószerek is gyakran hatékonyabbak lehetnek, mint a méregdrága bolti márkák, melyek az egészségünkre is veszélyt jelenthetnek.