Otthon

Szófogadó székek

„Helyetekre!” – már az irodai fotelek is hallgatnak erre

Az alábbiakban mutatunk egy nyúlfarknyi videót, milyen az, amikor egy munkahelyen már a székek is okosak.

Az alaphelyzet, amire megoldást kerestek a következő: vége az értekezletnek, mindenki sietve elhagyja a tárgyalót, ami lehet, hogy a következő percekben már egy másik csoport használna. Kellemetlen lenne rendcsinálással kezdeni a tanácskozást. Mi volna, ha a székek „maguktól” szép rendben visszamennének a helyükre?

Mint látod, a megoldás nem lehetetlen. És – az amúgy autókat gyártó – Nissan mérnökeinek nem is kerülhetett nagy munkájába, hogy szófogadásra bírják a forgószékeket. Pontosan azzal a technikával és programmal működnek, mint a legújabb autók, amelyek képesek parkolásra alkalmas helyet találni, és oda be is manőverezni a kocsit a vezető közreműködése nélkül.

(katalóguskép)

(katalóguskép)

A székeket úgy alakították ki, hogy a sima padlón túl meg tudjanak küzdeni a vastagabb, süppedő padlószőnyegekkel is.

Az látható, hogy egyre okosabb tárgyak készülnek napról napra, és ezek lassan, csendesen az életük részei lesznek. Amilyen kellemessé tudják tenni napjainkat, olyan szorongató a kérdés: ki fog holnap ezekben a székekben ülni. Vezető kutatók és gazdasági szakértők szerint a munkahelyek óriási része forog veszélyben. Az érettségihez köthető munkahelyek kétharmadát könnyedén gépesíteni lehetne.

De, erről majd máskor.