Otthon

Bécs egy újabb világranglista élén: a Legokosabb Város

Az, hogy a világ Legélhetőbb városa lett a Legokosabb is, mutatja, hogy sikerei nem véletlenül születtek, hanem átgondolt és következetes munka eredményeként.

Mi az Okos Város?

Az Okos Város fogalmát a müncheni Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég vezette be.

Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy okos az a város, amely különböző irányító, ellenőrző és fejlesztő eszközeit úgy kapcsolja össze, hogy a város egyre átláthatóbban és tervezhetőbben működjék, kellemes otthona legyen minden polgárának.

ov01

Mondhatnánk az is: élvezetesen nyugodt

Nagyon bonyolult? (Hát igen, egy világváros irányítása tényleg az.) Akkor egy példa. Ahhoz, hogy reggel elinduljon az élet, sok minden mellett energia kell. Hajnalban kevesebb, mint mikor az emberek ébredeznek, fürdenek és pirítóst készítenek. Az energiarendszer adott, annak irányítása is. Akárcsak a közlekedésé: gondolja a forgalmi lámpák ezreire. A közlekedésen belül külön-külön is óriási irányítási hálózat a metró, a buszok és villamosok világa. Reggel milliónyi ember viszi a gyermekét iskolába, majd indul onnan a munkába.

Világos, hogy a nagy forgalom több energiába kerül. De, mi van akkor, ha szétcsúsztatjuk a tanítás és a munkaidő kezdetét, hogy ne mindenütt 7:45-kor és 8:00-kor kezdődjön az élet. Akkor kisebb lesz a forgalom, nem lesz akkora légszennyezés, idegesség, kevesebb energia fogy, és így tovább.
Idegesség? Igen, végül is az emberek testi-lelki állapota vezet oda, mekkora terhelés van a kórházakon, mennyi orvos, gyógyszer, épület, műszer, betegágy kell.

Az egészségügy is egy nagy rendszer

Hány orvost kell képezni egy nagyvárosban, amely rohamosan fejlődik? Tudja valaki?

Igen, egy Okos Városban ezeket a nagy rendszereket összekapcsolják, együttes munkájukat elemzik, és úgy fejlesztenek, hogy a város harmonikusan működjék már ma és a belátható jövőben is.

ov04

Egészen gyakorlatiasan, a te szemszögedből

Legyenek boltok a közeledben, járjon villamos és metró, de te és a kutyád ne csak betont lásson, ha munka után sétálni mentek. Legyen pázsit, virágok és fák, csend és tiszta levegő is. Leülnél egy padra? Van benne Wi-Fi? Feltölti a telefonodat? Légszennyezés mérő? (Még nem masszíroz, de a többit már tudnia kell…)

ov02

Az Okos Város program olyan nagy rendszerek önálló és együttes működését vizsgálja, mint az oktatás (iskolatípusok, képzésfajták, a digitális ismeretek színvonala), az állami és önkormányzati ügyek otthonról való intézése, egészségügy, környezetvédelem, pénzügyek…, hidd el, sok szempont van.

Két ábra azoknak, akik többet akarnak tudni ezekről:

Ha tudsz angolul és érdekelnek a fő- valamint az alkategóriák, akkor itt láthatod, mi mennyire esik latba, amikor okos várost választanak.

ov21_resize

Mutatunk egy másik ábrát is, amiből kiderül, hogy Bécs mellett London és a kanadai St. Albert lett az első három tagja. Itt láthatod, hogy milyen más és milyen jellemző ezeknek a városoknak az élete. Hogy Bécsben – a kontinentális, társadalmilag elkötelezettebb hagyományai révén – milyen sokat fordít oktatásra és egészségügyre, míg a kanadaiak – a jóval inkább az egyén kezdeményezésére és felelősségére épülő amerikai kultúra miatt – nem sokat bajlódnak ezekkel, viszont borzasztó sok helyük és épületük van, és nem kell annyit jogászokra költeniük sem.

ov22_resize

Hol van Budapest?

Minden összevetve, itt a magyarázat és a recept arra, hogyan lehet egy város egyszerre a Legélhetőbb és a Legokosabb.

shutterstock_1282853743_resize

Ráadásul az Okos Város egyre okosabb lesz, mert polgárai szabadon beleláthatnak a városuk működésébe, és digitális eszközeik révén sokkal többször szólhatnak bele egy-egy döntésbe. Nem arról van szó, hogy megjegyzéseket fűzhetnek a futó ügyekhez, tervekhez, hanem hogy sokkal többször kikérik véleményüket, és sokkal több alkalommal szavazhatnak saját ügyeikben.

A sikerhez alapos tervek, komoly következetesség és jogkörök is kellettek.

Budapestet nem említi a tanulmány, amit itt olvashatsz el: https://www.rolandberger.com/publications/publication_pdf/roland_berger_smart_city_breakaway_1.pdf