Otthon

Költözz így! - praktikák, ha menni kell

Nagyon nem mindegy, hogy költöztetnek minket vagy mi dobozolunk, mint Tóthék.

Az édes otthont, akármilyen drága is a szívünknek, egyszer csak el kell hagynunk. Hogy egy újabb édes otthont teremthessünk – másutt. Mert kinőttük, mert túl nagy, mert túl messze van, túl zajos vagy túl csendes… Akárhogy is, a hátunkra kell venni mindazt, amivel addig egy lakást vagy házat otthonná varázsoltunk, és odébb kell vinnünk. Ehhez segít az alábbi költözködési lista.

Van néhány alapvető dolog, ami nélkül egy költözködés elképzelhetetlen. Sőt, kivitelezhetetlen. Tételezzük fel, hogy tudjuk, hová, mivel, és még azt is, hogy mikor költözünk – már csak össze kell csomagolnunk. A pakolás elkezdése előtt szerezzük be a legszükségesebbeket:

Dobozok
A barkácsáruházak is árulnak dobozokat, a költöztetővel is megállapodhatunk, hogy hoz magával. De ezek pénzbe kerülnek, szemben a boltokból elkért és hazacipelt kartonokkal. A közeli üzletekből érdemes pár napig dobozt kéregetni, és hazaszállítani. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek nedvesek a papírdobozok, és túl nagyok sem lehetnek, mert ha tele van egy hatalmas doboz, még a markos legények sem tudják megemelni. A banánosdoboz a legmegfelelőbb méret. Könyveket, játékokokat, lakásdíszeket, fürdőszobai és konyhai felszerelést pakoljunk a dobozokba, és persze a törékeny holmit. A használt dobozokat adjuk tovább más költözködőknek, vagy ha ki kell dobni, a szelektív kukába tegyük, összehajtogatva.

Költözködés - illusztráció (Fotó: Shutterstock

Költözködés – illusztráció (Fotó: Shutterstock

Szemeteszsák, nylonzsák
Ezekbe csomagoljuk az ágyneműt, a takarókat, a ruházatot és az egyéb könnyebb, puha holmit, például a gyerekek tömérdek plüssállatát. A 120 literes, vastag, fekete zacskók a legstrapabíróbbak: ügyeljünk, hogy széles szájuk legyen, és ha nem túl drága, vegyünk zsinórosat, amit rögtön be is kötünk. Élesebb, nehéz tárgyat ebbe nem szabad tenni, nehogy kiszakadjon.

Vignetta, címke
Öntapadós, nagyobb méretű vignettákra feltétlenül szükségünk lesz. Ezeket ragasszuk a dobozokra, zsákokra, és írjuk rájuk, hogy mit tartalmaz a csomag.

Fotó: Pixabay

Mindig legyen kéznél, de legalább kettő belőle! (Fotó: Pixabay)

Alkoholos filctoll, vastag
A dobozokra ezek segítségével közvetlenül is ráírhatjuk, hogy mi van bennük, vagy a vignettákra is jegyzetelhetünk velük. Célszerű többféle színt használni, hogy már messziről lássuk, melyik csomag hová való. Adjunk a különböző helyiségeknek, területeknek más-más színkódot! A piros a nappali, a zöld a háló; narancs a konyha, kék a fürdőszoba és így tovább…

Erős, vastag ragasztószalag
Legalább kétszer annyit vegyünk, mint amennyiről úgy gondoljuk, hogy elég! A nehezebb dobozokat alul három-négy helyen ragasszuk át, a nylonzacskók száját is beköthetjük a ragasztószalag segítségével. Mindig előbb ragasszuk, aztán címkézzük a dobozokat, nehogy éppen az információt tapasszuk le…

Olló
Legalább két ollónk legyen, mert az egyik mindig valaki másnak a kezében lesz. Lehet egy nagyobb olló és egy kisebb, de fontos, hogy mindkettő éles legyen.

Újságpapír, selyempapír
Időben kezdjük el a reklámanyagokat gyűjteni, és selyempapírt is kunyerálhatunk az üzletekből. Ezek a törékeny dolgok, a piszkosabb holmik és a konyhai felszerelések bepakolásánál nélkülözhetetlenek. A törékeny, értékes tárgyak közé is érdemes újságpapírt tömni, hogy ne lötyögjenek a dobozban.

Túlélőfelszerelés
Hagyjunk a lakásban az utolsó percig szappant, egy seprűt, papírzsebkendőt, egy kéztörlőt és WC-papírt, esetleg általános tisztítószert. Ezek hiánya igen megviccelheti a csomagoló barátokat is. Az utolsó pakolási fázis után aztán ezeket is gyűjtsük egy zacskóba, és az új lakásba érkezéskor elsőként csomagoljuk ki őket!