Otthon

Növényt a lakásba!

Hogyan tegyük lakásunkat igazán hozzánk illővé, hogyan alakítsuk otthonossá? Egyszerű: növényekkel.

Lakásunk berendezése, folytonos alakítása, otthonossá tétele sokkal több, mint szükséglet vagy hétköznapi praktikum. Lássuk be, megtalálni sem könnyű a lakást. Mikor már megvan, az a kérdés hogyan rendezzük be: mit vigyünk magunkkal a régi életünkből, és mit ne. Ha nem érezzük jól magukat az új otthonban, annak minden tevékenységünkre negatív hatásai lehetnek, ami később akár élettani problémákhoz is vezethet.

unsplash.com/Prudence Earl

unsplash.com/Prudence Earl

“Az is lehetséges, hogy önmagunkban találjuk meg az otthonunkat és akkor magunkkal vihetjük, bárhová megyünk.” (Veronica Roth)

Azért ne legyen arborétum a lakásból

Sokat segíthetnek otthonuk személyesebbé tételében az úgynevezett szobanövények. Néhány zöld növény, színes virág a természetesség érzetét csempészi a lakásba, a kiválasztásukkor azonban figyelni kell arra, melyik lakásba milyen növény illik. Mediterrán stílushoz pálmák, citromfa vagy leander, keleti bútorokhoz bonsai fák, bambusz és liliom. Klasszikus berendezésű lakásba filodendront, fikuszt vagy datolyapálmát válasszunk. Ezen felül nem árt tudni, hogy a lakás mely részét hogyan és mennyi napfény éri. A növényektől nem csak szebb lesz otthonunk, hanem levegője oxigéndúsabb, azaz csak előnyei vannak, de érdemes itt is mértéktartás elvét követni és tartózkodni attól, hogy lakásunkból arborétumot csináljunk.

Fotó: iStock.com/IgorTsarev

Fotó: iStock.com/IgorTsarev