Otthon

Semmi pánik, ha eldugult a lefolyód!

Mindig rosszkor jön,de sohasem érhet készületlenül minket a dugulás.

Karácsonyeste szomszédunk kétségbeesetten állított be hozzánk, és nagy szégyenkezve valami dugulásoldó vegyszert kért. Mondott két-három márkanevet, és egészen elkeseredett, amikor közöltük vele, hogy nekünk ilyen egy sincs. És szerszám? – kérdezte. Csak egy kis pumpa, de nem valami hatásos – válaszoltuk.

Ridikül_Dugulás

Már éppen fordult volna vissza, amikor hirtelen bevillant a megoldás – Fogadjunk, hogy nálad van minden, amivel egy pillanat alatt feloldjuk a dugulást! – vetettük fel. Tagadta, de pár pillanat múlva találtunk a spájzában ecetet, sót, sütőport, szódabikarbónát is. Ez több mint elég erre a feladatra.

  • Mert egy rész sóval és négy rész jó meleg ecettel is szépen kitisztítható egy eldugult lefolyó.
  • Ugyanígy, egy rész szódabikarbóna és két rész ecet is hatásos.
  • Ha csak sütőpor és ecet van otthon, akkor az előbbiből két rész kell, az utóbbiból csak egy.
  • Akármit is keverünk, ne hajoljunk hozzá közel, és ne akarjuk belélegezni a feltörő gázokat. Mindig várjunk öt-tíz percig a hatásra, és jól öblítsük át a lefolyót vízzel.
  • Komolyabb vegyészkedés kell a legmakacsabb dugulások ellen. Egy-egy rész só és szódabikarbóna mellé már csak fél rész ecet kell, és legalább negyed óra türelem, majd jó két liter forróvíz, hogy kimossuk a rendszert. (A műanyag lefolyóknál lehet, meg kell elégednünk a melegvízzel.)
  • Ne feledd! Minél több a vegyszer, annál több óvatosságra van szükség.

Utóirat: a szomszéd története is jól végződött, a dugulás ezekkel a házi szerekkel szerencsésen megszűnt. Neked is sikerülhet, ha egyszer szükséged lesz rá!