Otthon

Ezért olyan zajos a szilveszter

A szilveszterhez kapcsolódó zajcsapás nem új keletű jelenség, már őseink is igyekeztek különböző eszközökkel heves hanghatásokat elérni.

Az M1 aktuális csatornáján Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató mesélt a szilveszterhez kapcsolódó ősi babonákról és népszokásokról, melyek közé a zajkeltés is tartozik. A néphit szerint ez a legjobb módja annak, hogy távol tartsuk a gonosz, ártó hatalmakat az új évtől – mondta a kutató. Régen elsősorban hangszerekkel, ostorral, dobbal, trombitával igyekeztek megelőzni a bajt, mára mindebből a trombita maradt, és divatba jöttek a nem teljesen veszélytelen robbanóeszközök.

A szakértő kifejtette, hogy az év első napjához köthető valamennyi szokás az egészség, a szerencse és a gazdagság eléréséhez kötődik. Felelevenítette, az emberek régen házról házra járva köszöntötték egymást január 1-jén, és úgy tartották, ezen a napon nem szabad semmit kiadni a házból, továbbá tartózkodni kell a veszekedéstől, hogy az egész év kedvességgel, szeretetben teljen.

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Fotó: iStock.com/vadimguzhva

Tátrai Zsuzsanna megjegyezte, mára e hagyományok többségét már nem követik, leginkább az ételfogyasztásra vonatkozó szokások maradtak fent. Emlékeztetett, újévkor azért szokás lencsét, továbbá mákos és diós bejglit enni, mert azok a gazdagságot jelképezik. Emellett ajánlott a disznóhús fogyasztása is, mivel az a hiedelem szerint segít kitúrni a szerencsét, halat és baromfit enni ugyanakkor nem ajánlott, mivel azzal elúszhat vagy elszállhat a szerencse – tette hozzá.

Hagyomány ide vagy oda, a zajjal azért nem árt az óvatosság. Különösen a háziállatokat viselheti meg a petárda, de akár a trombita hangja is, érdemes rájuk kimondottan odafigyelni ezen a napon.