Otthon

Ezekben a filmekben (fő)szerepet kapott a szilveszter

Szilveszter közeledtével szívesen megnézünk olyan filmeket, amikben (fő)szerepet kap ez az ünnep – így is rá tudunk hangolódni az évbúcsúztatóra. Szerencsére tudunk válogatni a különböző alkotások között, hogy megtaláljuk a számunkra, a hangulatunknak legmegfelelőbbet. Ezek közül válogattunk össze néhányat, mutatjuk is, melyek ezek.

Legénylakás (The Apartment), 1960

A Legénylakás egy 1960-ban bemutatott fekete-fehér romantikus vígjáték. A filmben „Buddy” Baxter (Jack Lemmon) egyszerűen képtelen nemet mondani, amikor főnökei megkérik, hogy engedje át legénylakását alkalmi légyottokhoz. Mivel félti az állását, enged a kéréseknek – mígnem egy este ott találja a lakásán közvetlen főnöke elhagyott szeretőjét, aki bánatában majdnem öngyilkos lett. Miss Kubelik (Shirley MacLaine), a lifteslány az illető, akibe titkon Baxter maga is szerelmes. És mikor máskor, mint szilveszterkor teljesül be a szerelmük.

 

 

A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle), 1993

A szerelem hullámhosszán egy 1993-ban bemutatott amerikai romantikus film. Karácsony este a rádióba betelefonál egy seattle-i kisfiú, és az édesapjának kér segítséget, aki felesége halála óta egyedül neveli őt. Ezt meghallja Annie (Meg Ryan), akit magával ragadnak a kisfiú és az édesapa (Tom Hanks) megható szavai. Elhatározza, hogy kerül, amibe kerül, elindul megkeresni a férfit, akiben felismerni véli a nagy Őt.

 

 

A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy), 1994

A film egy 1994-ben bemutatott szürreális, romantikus vígjáték, amelyben bár a Hudsucker cég jól megy, az elnök mégis öngyilkosságot követ el: egyszerűen kisétál a toronyház legfelső emeletének ablakán szilveszter estéjén. Ezután az alelnök, Mussburger (Paul Newman) a saját érdekében úgy dönt, tönkreteszi a céget, hogy aztán olcsón felvásárolhassa. Ezért egy igencsak együgyű személyt neveznek ki a cég elnökéül. Norville Barnes (Tim Robbins) azonban olyan meghökkentő ötletekkel áll elő, amelyek a cég felvirágoztatásához vezetnek.

 

 

Négy szoba (Four Rooms), 1995

Egy szálloda négy szobájában zajlanak az események – négy különböző történetet ismerhetünk meg. Szilveszter éjszakáján dolgozik először Ted (Tim Roth), a portás, aki szerencsétlenségére mind a négy szoba lakóinak a történetébe valahogy belefolyik. A négy szoba, illetve a négy történet címei: A hiányzó kellék, Fatális tévedés, Kis csibészek és A hollywoodi ember.

 

 

Pénzvonat (Money Train), 1995

Egy 1995-ös amerikai akció-vígjáték, amelyben a New York-i metróban sokféle ember megfordul nap mint nap, az úgynevezett „metrórendőrségnek” nincs ideje unatkozni. A két férfi mellé egy nő is társul, ez pedig megváltoztatja a munkamorált. Előbb mindketten beleszeretnek a nőbe, majd támad egy ötletük: mi lenne, ha kirabolnák a minden este áthaladó páncélvonatot, amely több millió dollárt szállít? És mindezt persze szilveszter éjjelén tennék meg.

 

 

Bridget Jones naplója (Bridget Jones’s Diary), 2001

Ki ne ismerné ezt a 2001-es angol–amerikai romantikus vígjátékot, amely Helen Fielding azonos című regénye nyomán készült. Bridget Jones már elmúlt harminc, és persze az igazit keresi. Anglia alighanem egyik leghíresebb szinglijének nem megy egyszerűen a párkeresés – előbb a főnökével (Hugh Grant) keveredik viszonyba, majd rájön, hogy valójában az ügyvédként dolgozó Marc Darcy (Colin Firth) számára az igazi.

 

 

Szilveszter éjjel (New Year’s Eve), 2011

Ebben a 2011-es amerikai romantikus vígjátékban több szálon fut a történet. Egyvalami talán mégis közös a szereplőkben: a szerelmet keresik, és a boldogságot, amit többek között december 31-étől, pontosabban az új évtől remélnek igazán. A remény városában egymásba fonódik a szerelmes történet, a megbocsátás, a remény, a bátortalan újrakezdés és a happy end – a lényeg azonban mindig ugyanaz: a szerelem.