Otthon

Ünnepek utáni ételfolt-mizéria

A karácsony már el is suhant, ám még vár ránk egy szilveszter, ami után ismét szembe kell néznünk a takarítás és a folteltávolítás gyötrelmeivel. A következő trükkökkel azonban a legmakacsabb foltokat is könnyedén eltávolíthatjuk. Jöhetnek a vendégek, mindenre van megoldás!

Vörösbor

Egy jó hangulatú ünnepi vacsorához szívesen elfogyasztunk egy-egy pohár bort, ám ha ez az ital a ruhánkon landol, az már nem olyan kellemes. Először is itassuk fel a bort papírtörlővel az érintett területen, és szórjuk be sóval, hogy felszívhassa a maradék folyadékot. Ezután csepegtessünk a foltra citromlével elkevert fehérbort. A sav ugyanis feloldja az anyagba beivódott vörösbort, így már pár percnyi áztatás és vízzel történő öblítés után is nagy esély van arra, hogy a folt a múlté lesz.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

Ketchup

A ketchupot szinte mindenki szereti, főleg, ha például sült krumplit eszünk. Ha viszont kicsöppen bárhová, elég csúnya foltot tud maga után hagyni. Először is öblítsük ki a foltot langyos vízzel, majd ecetes, citromsavas vízbe áztassuk be az anyagot.

Cékla

A tél egyik elmaradhatatlan körete minden kétséget kizáróan a cékla. Ráadásul ha mi tartottuk a karácsonyi vacsorát, esetleg a szilveszteri összejövetel lesz nálunk, akkor a cékla szinte biztos, hogy tuti befutó. Az már kevésbé szerencsés a zöldséggel kapcsolatban, hogy sajnos rettentően erősen fog, így ruhánk, terítőnk, szőnyegünk igen nagy veszélynek van kitéve a „jelenlétében”. Ha viszont már megtörtént a baj, akkor sincs tragédia. Nincs más dolgunk, csak a foltot langyos vízzel azonnal öblítsük le, azután pedig tegyünk a problémás felületre 5%-os szalmiákszeszt, és hagyjuk rajta körülbelül 3-4 percig. Ha színes ruháról van szó, akkor használjunk hígított szalmiákszeszt annak érdekében, nehogy megfakuljon a szín. A selymet 1/4 rész hidrogén-peroxidos vízben áztassuk 4-5 órán keresztül, majd öblítsük ki langyos vízzel.