Otthon

Így ünnepelhetjük a szilvesztert egyedül, otthon

A szilveszterről a legtöbb embernek talán a hangos mulatozás és a társasági élet jut eszébe, azonban sokan vannak azok is, akik vagy a körülmények miatt, vagy saját választásukból egyedül töltik az óév utolsó estéjét. Nekik is van azonban néhány ötletünk, mellyel különlegessé varázsolhatják ezt az estét.

Hogyha egyedül maradunk otthon, akkor a szilveszter talán a befelé figyelés, az önfelfedezés ideje lehet, és adhatunk teret a pihenésnek is. Ünnepi hangulatot teremthetünk egy-két dekorációval, egy pohár pezsgővel és finom vacsorával, kellemes fürdővel. Kikapcsolódásként megnézhetünk egy filmet, ami feltölt, és belevethetjük magunkat az elmúlt év összegzésének és az új év megtervezésének szertartásaiba.

Készítsünk listát arról, mi miatt lehettünk büszkék magunkra idén

Gondoljuk át az elmúlt 12 hónapot életünk minden területén, és vegyük számba, mi minden volt jó. Írjuk le mindazt, amit ebben az évben véghez vittünk, még ha az valamilyen kisebbnek tűnő dolog is volt, és gratuláljunk magunknak azért, hogy megtettük. Talán egészségesebben étkeztünk, több zöldség, kevesebb édesség került a tányérunkra, sok emberrel beszéltünk, új barátságokat kötöttünk, véget vetettünk egy mérgező kapcsolatnak, és sokat tettünk a gyógyulásunkért, azért, hogy megszabaduljunk a múlt fájdalmaitól. Bármi is legyen az, amin változtattunk, amiért megdicsérhetjük magunkat, ne spóroljunk az elismeréssel.

unsplash.com/Andy Art

unsplash.com/Andy Art

Készítsünk álomtablót

Ez az időszak nemcsak a visszatekintés, hanem az előrenézés ideje is. Az álmaink megvalósításában nagy segítség lehet az álomtabló, mely céljaink, vágyaink vizuális megfogalmazása, képi megjelenítése. Először is tegyük a szívünkre a kezünket, és érezzük meg, hogy mi az, amire a lelkünk mélyén a leginkább vágyunk. Van-e valami, amit régóta dédelgetünk, de eddig nem mertünk tenni érte? Van-e olyasmi, amit nagyon szeretnénk elérni, de úgy érezzük, rajtunk kívül álló okok befolyásolják? Van-e olyasmi, aminek a megvalósítását már el is kezdtük, vagy tudjuk, hogyan kellene elkezdenünk? Írjunk listát mindarról, ami boldoggá tenne minket, amit az új évben szeretnénk megvalósulni látni, és készítsünk olyan kollázst, mely ezeket az elképzeléseinket tükrözi.

Ehhez kinyomtathatunk képeket, betűket az internetről, magazinokból, írhatunk idézeteket, segítségül hívhatunk különböző színes, mintás papírokat, melyekből formákat vágunk ki, hajtogatunk, vásárolhatunk hozzá matricákat, rajzolhatunk, és beépíthetünk kisebb-nagyobb tárgyakat is, melyekről úgy érezzük, témába vágnak. Mindebből készítsünk kompozíciót, és ragasszuk fel egy nagy kartonra vagy más, kemény anyagból készült lapra, és tegyük jól látható helyre, ahol nap mint nap örömmel, motivációval tölt el, és emlékeztet minket a céljainkra.

Tegyünk el magunknak egy kis ajándékot

Készíthetünk magunknak valamilyen apró kedvességet is, amit elteszünk fél évre, és csak jövő nyáron vesszük elő. Írhatunk például emlékeztető levelet magunknak arról, hogy álljunk meg egy kicsit, és nézzük meg, hol vagyunk most. Mi mindent valósítottunk meg, hogyan érezzük magunkat éppen a bőrünkben, és mit szeretnénk tenni, hogyan akarunk tovább haladni. Tehetünk mellé egy kis édességet, teát is, valami finomságot, amit ritkán engedünk meg magunknak, esetleg gyertyát, körömlakkot, ékszert, amit akkortól kezdve viselünk majd. Ez segít abban, hogy újra visszatérjünk a céljainkhoz, ha elfeledkeztünk volna róluk, és abban is, hogy megerősítsük az önmagunkkal való, szeretetteli kapcsolatot.