Otthon

Karácsonyi meglepetés: a kisállat lehet jó ajándék?

A kisállatok gyerekekre (és felnőttekre) gyakorolt jótékony, sőt terápiás hatásaihoz nem fér kétség. Egy kisállat jelenléte a lakásban a gyerekek életében pozitív előnyökkel járhat, ám ehhez kell néhány feltétel, ami nélkül mindez ellentétes irányba fordulhat át.

„Anya, vegyél nekem egy kiskutyát!”

Mi az ami a kisállattartáshoz elsősorban kell a puszta szándékon túl?

Mindenekelőtt a személy, aki FELELŐSEN tud és akar gondoskodni egy érző, lélegző lényről. És az a jó, ha az a személy egyben a gazdája is annak a kicsi lénynek. Vagyis, ha egy 3 éves kisgyereket meglepünk egy édes cicával, akkor jókat derülhetünk a kettejük viszonyán… nagyon cukik lehetnek együtt, de ha ez a „cica meglepi” ennyiről szólt – a meglepetésről –, akkor valami nagyon negatívat tanítunk a saját gyerekünknek. Azt, hogy egy másik lény élete és sorsa nem fontos, nem számít, nem érték. Ha azért veszünk egy kisállatot, hogy pár nap (pár hét) örömöt szerezzünk a csemeténknek, és aztán gyorsan lepasszoljuk az állatot, akkor óriási öngólt lövünk, amit később nehéz lesz felülírni.

Fotó: iStock.com/anurakpong

Fotó: iStock.com/anurakpong

Egy állat élete nem játék

Nézzük a legfontosabb szempontokat.

  • Szánhatunk ajándékba kisállatot, de csakis akkor, ha az ajándékozott öröme felett egy nagyon tudatos és felelős döntés áll, és a karácsony időpontja csak egy dátum, amikor az a bizonyos állat a családba kerül.
  • Ha olyan életkorú gyereknek szánjuk, aki még nem képes egyedül és teljeskörűen gondoskodni az állatról, akkor legyen egy olyan személy a családban, akinek ez „kutya kötelessége”.
  • Ha a gyerek már képes részfeladatokat bevállalni, akkor azok elvégzéséhez következetesen ragaszkodjunk.

Az állat jelenléte a családban nem lehet dátumhoz kötött, csakis életre szóló lehet a „befogadás” – ennek fényében lepjük meg a gyereket vagy a párunkat élőlénnyel. Akkor is maradnia kell, ha nem is annyira örömteli a jelenléte. Ha koszt csinál. Ha hangos. Ha kárt okoz. Ha vitát, feszültséget generál. Ha bűzzel-gonddal jár. Ha további kiadásokkal jár. Ha átírja a szabadidőnket, sőt az életünket is.

Vagyis, ha mindezeken képesek vagyunk felülemelkedni, és nem két hétig akarjuk a szuszogását hallgatni, vagy nem csak addig tetszik nekünk, amíg bájos kölyökjószágról van szó, de akkor is, ha felnőtt, sőt ha megöregszik… akkor vegyük meg most. De ne csomagoljuk be, jó?