Otthon

Ezekkel az eszközökkel melegíthetjük testünket, ha extra segítségre van szükség

Itt az igazi tél, a hó, a hideg, ami hosszú órák alatt a legmelegebb ruhák alá is bekúszik. Mit tehetünk, ha fázósak vagyunk, és mintha semmit sem érnének a hagyományos módszerek?

A hideg teljesen természetes, ugyanakkor az arra érzékenyeket hamar megviselheti: gyakoribb a felfázás, a nátha, az ízületi fájdalom, és még sorolhatnánk. Ha már úgy érezzük, nem segít a nadrág alá vett harisnya és a meleg bakancs sem, ha fázik a nyakunk a sálban és a fejünk a sapka alatt, akkor már komolyabb melegítő eszközökre lehet szükségünk. Különösen igaz ez azokra, akik munkájuk vagy hobbijuk miatt kénytelenek hosszú órákat odakint tölteni, állni, és hamarabb átfagynak.

Talpbetétek

Egy jó vastag bélésű, vízhatlan téli csizma vagy bakancs elengedhetetlen, hiszen a hideg alulról tör ránk leginkább. Van, akinek segít az alumíniumaljú, gyapjú vagy thermo talpbetét, vagy a valódi gyapjúzokni, esetleg a neoprén bélésű vadászcsizma, ami megakadályozza, hogy saját izzadságunk miatt fagyjon át a lábunk. Mások már szükségét érzik a fűthető talpbetétnek, zokninak, ami akkumulátor segítségével ad folyamatosan meleget. A talpunk alatt csak meleget érzünk, az akkumulátort általában a bakancs szélére lehet csatolni, vagy el van vezetve puhán a zokniban, tehát nem kényelmetlen.

Fotó: iStock.com/Ales_Utovko

Fotó: iStock.com/Ales_Utovko

Zsebmelegítő

Trükkös kis találmány, műanyag borítású párna, ami pont befér a zsebünkbe, és órákra melegen tartja a kezünket – de meleg borogatásként otthon más testrészen is használható. Különböző formákban kapható, ajándéknak sem utolsó kis kiegészítő, amit párban lehet venni, elérhető áron, a legtöbb boltban. Egy fémlemez található mindegyikben, amit ha elpattintunk a párnácska hamar felmelegszik. Ha ezt hordjuk a zsebünkben – később forró vízben tudjuk újra és újra működésre bírni –, biztos nem fognak lefagyni az ujjaink. További kiegészítésként fűthető kesztyűbélést is beszerezhetünk.

Derék- és vesemelegítők

Felfázásra hajlamosaknak kifejezetten ajánlott a téli hidegben ilyet viselni, vagy otthon bevetni, ha érzik, hogy fázik a derekuk. Persze elsősorban egy megfelelően hosszú kabát segít melegen tartani magunkat, amihez nem csípőfazonú nadrágot veszünk fel. Mindezt tudjuk tovább turbózni a derékmelegítőkkel, amikből kaphatunk vékonyabb anyagú, színes, vidám darabokat, és vastag gyapjút is. Az igazán fázósok elektromos derékmelegítőt is beszerezhetnek, van konnektorba dugós, otthon használható fajta, és hordozható, akkumulátoros is, illetve néhány helyen a zsebmelegítő kémiai technikájával dolgozó derékvédők is elérhetők.

Kabátmelegítő

Extrém hidegbe készülőknek, motorosoknak és nagyon fázósoknak ajánlják a hőmérséklet-szabályozóval ellátott fűthető kabátot, amiben garantáltan kellemes melegben járhatunk-kelhetünk a legnagyobb zimankóban is. Bármelyik kabátunkba beilleszthetjük, és ha szeretnénk, külön hőmérőt is rendelhetünk hozzá, ami megmutatja, hány fok van a kabátban. Ízületi problémákkal küszködők már kaphatnak fűthető, akkumulátoros térd- és vállmelegítőt is.

Fotó: iStock.com/Maryviolet

Fotó: iStock.com/Maryviolet

Termosz

Egyszerű és nagyszerű módszer a melegen tartásunkhoz, ráadásul elég olcsó is. Szerezzünk egy jól záródó, praktikus termoszt, amiben vigyünk magunkkal forró teát vagy akár forró levest, amit útközben szürcsölgethetünk. Kiválóan felmelegíti a torkunkat, és így sokkal jobban bírjuk majd a hideget.

A jó öreg jégeralsó

A termoszhoz hasonlóan praktikus megoldást jelent, ha alaposan felöltözünk. Ez nem a rétegek egymásra halmozását jelenti, hanem megfelelően meleg ruhadarabokat. Felejtsük el a műszálas anyagokat és a pamutot, amibe könnyen beleizzadunk. Viseljünk inkább sportolóknak ajánlott aláöltözőket, amik illenek a test alakjához, melegen tartanak, de elvezetik az izzadságot, így nem kell az átnedvesedéstől tartanunk. Hasonlóan jó tulajdonságokkal bír a gyapjú: megéri olyan 100 százalék gyapjú harisnyát, nadrágot, sapkát, sálat, kesztyűt s akár kabátot beszerezni, amelyik elég vastag és nem szúr. A sima farmer nagyon hamar áthűl, a vékony leggingsek pedig maximum aláöltözetnek felelnek meg, a férfiak jégeralsójának megfelelően. A nagy hidegben ne a divatnak hódoljunk, hanem inkább a praktikumnak, vagy ha megtehetjük, a kettőnek együtt, merthogy az sem lehetetlen.