Otthon

Egy hét múlva karácsony: így hangolódhatunk rá az ünnepre

Az ünnepi készülődés finisébe érkeztünk. Akik nem fogtak neki időben a teendőknek, úgy érezhetik, hogy szorul a hurok, aminek kapkodás, idegeskedés a vége. Zaklatott, feszült hangulatban azonban nem lehet ünnepelni – éppen az tűnik el, ami a karácsony lényege. Próbáljunk lenyugodni, lassítani, lecsendesedni. Egy hét múlva karácsony: így hangolódhatunk rá az ünnepre, hogy a mi karácsonyunk is szép legyen.

Minden évben izgatottan várjuk a decembert, a mézeskalács és a forralt bor hideggel kevert illatát, a forró csokis estéket, a puha takarókat és a karácsonyi fényeket. Csakhogy ilyenkor jön az év egyik legfrusztrálóbb időszaka is a maga rohangálásával, kapkodásával, tömegben vásárlásával, szorongásával és stresszével. Pedig mindenki az előbbi adventet szeretné átélni, mégis sokan a második (fő)szereplői lesznek. Már csak egy hét van karácsonyig, próbáljuk meg ezt az egy hetet csendben és nyugalomban tölteni. Ebben nyújtunk egy kis segítséget: így hangolódhatunk rá az ünnepre, hogy a mi karácsonyunk is szép legyen.

Felejtsük el a közösségi médiát

És egyáltalán a telefonunkat. Ne lógjunk folyton rajta, ne görgessük az oldalakat, ne gyűjtsük a lájkokat. Ha munka után hazaértünk, halkítsuk le, felejtsük el, hová tettük, és foglalkozzunk a készülődéssel, és ami még fontosabb, a családunkkal. Beszélgessünk, játsszunk, nézzünk meg együtt egy karácsonyi filmet, vagy díszítsünk mézeskalácsokat.

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Fotó: iStock.com/LightFieldStudios

Kell az ajándék?

Az egyik legkedvesebb, mégis sokak számára legfrusztrálóbb dolog a karácsonyi készülődésben az ajándékvásárlás. Megelőzendő az ekörüli macerát, talán jobb lenne, ha megegyeznénk a szeretteinkkel, hogy csak a gyerekeknek veszünk ajándékot, egymásnak nem. Így egy (sok) gonddal kevesebb nyomja majd a vállunkat a készülődés közben.

Offline advent

A telefonok lehalkítása mellett még jobb megoldás lehet, ha távol tartjuk magunkat minden olyan készüléktől, amelyik frusztrálóan hathat ránk. Ilyen lehet a tévé a reklámokkal, vagy a laptop, amelyiken például a munkahelyi levelek zavarhatják meg a nyugalmunkat (munkaidőn kívül). Talán az lehet a legjobb megoldás, ha munka után mindent kikapcsolunk, és közös programokat szervezünk/keresünk a párunkkal, családunkkal, szeretteinkkel.

Kezdjük másképp a napot

A megszokott napi rutin helyett bevezethetünk egy kisebb szezonális szokást. Például keljünk egy kicsivel hamarabb, hogy nyugodtan, az ablakon kibámulva tudjuk meginni a tejeskávét, közben együnk egy mézeskalácsot vagy egy szelet kuglófot. Töltsük meg téli ízekkel a reggelizőasztalt, hallgassunk karácsonyi zenéket. Már a nap elején adjuk meg magunk számára a meghitt ünnepi hangulatot, hogy az a nap végéig elkísérhessen bennünket.

Fotó: iStock.com/katiafonti

Fotó: iStock.com/katiafonti

Sétáljunk nagyokat munka után

Munka után hazafelé adjunk lehetőséget magunknak arra, hogy a hátunk mögött hagyjuk a munkahelyi dolgokat, és ráhangolódjunk az ünnepre. Erre pedig remek lehetőséget nyújthatnak a karácsonyi vásárok, ahol az ünnepi illatok és fények bűvöletében tehetjük meg mindezt. Vigyük magunkkal a párunkat, a gyerekeket, vagy találkozzunk egy forró csoki erejéig az egyik barátunkkal, és beszélgessünk egy kicsit. Pillanatok alatt megfeledkezhetünk a gondokról, végre kikapcsolódhatunk egy kicsit.

Feküdjünk le időben

Akármennyi teendőnk is maradt, ne éjszakázzunk miatta. Sokkal fontosabb, hogy kialudjuk magunkat, és frissen, energiával telve vágjunk bele minden napba. Így nemcsak a munkánkkal haladhatunk hatékonyabban, de a kedvünk, a közérzetünk is jobb lehet, nem beszélve a délutáni, esti családi programokról.

A témával Ünnepek rohanás nélkül címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Csuja Fanni, Rácz Rita és Kósa Erika, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.