Otthon

Így csökkenthetjük a karácsonyi stresszt a szakértők szerint

Az ünnepi készülődésnek szépnek, meghittnek kellene lennie, viszont könnyen beleeshetünk a rohanás és a stressz csapdájába. Feszültek és idegesek lehetünk a karácsony előtti napokban a sok teendő miatt – semmire nincs idő, és nincs, aki segítsen. De tényleg ilyen nagy a baj? Nem csak mi csinálunk belőle ekkora problémát? Próbáljunk meg lelassítani, lecsendesedni saját magunk és a szeretteink érdekében. Mutatunk ehhez néhány szuper ötletet: így csökkenthetjük a karácsonyi stresszt a szakértők szerint.

Az év egyik legszebb és egyben legfeszültebb időszaka is a december. Várjuk a közelgő ünnepeket, szeretnénk meghitt és gyönyörű karácsonyt varázsolni magunknak és a családunknak. Majd észrevétlenül egy rémálom közepén találjuk magunkat, tele idegeskedéssel és feszültséggel. Pedig a karácsony nem erről szól, sokkal inkább a családról, a szeretetről. Próbáljuk meg átérezni ennek az időszaknak a gyönyörűségét! Mutatunk ehhez néhány szuper ötletet: így csökkenthetjük a karácsonyi stresszt a szakértők szerint.

Fotó: iStock.com/Julia_Sudnitskaya

Fotó: iStock.com/Julia_Sudnitskaya

Legyen tervünk: Még az utolsó héten is jól jön egy szuper lista a teendőkről és határidőkről. A legfontosabbakkal kezdjük, úgy haladjunk a többivel. És ne essünk kétségbe, ha valami nem sikerül.

Legyünk önmagunk: Ne akarjunk többet, mint amire képesek vagyunk. Tisztázzuk magunkban, hogy mire van időnk, mit tudunk bevállalni, és aszerint készülődjünk.

Kapcsolódjunk ki: Jusson idő a karácsonyi hangulat megélésére. Sétáljunk a kivilágított utcán, nézzünk szét a karácsonyi vásárban.

Legyünk hatékonyak: Ha valami hiányzik, nem megfelelő, nem olyan, mint szerettük volna, ne adjuk fel. Gondolkozzunk, hogy a helyzetből hogyan tudnánk kihozni a maximumot. Legyünk nyitottak és rugalmasak.

Kövessük a hagyományokat: Néhány újítást is bevezethetünk, de a családi hagyományokat is kövessük – ezektől lesz még meghittebb, még inkább a miénk az ünnep.

Tervezzünk szórakoztató programokat: Társasjáték, karácsonyi filmezés, közös sütögetés – találjunk ki olyan programokat, amik összehozhatják a családot, és szórakoztatóak is. Így mi is kikapcsolódhatunk egy kicsit.