Otthon

Így varázsolhatunk tisztaságot a fürdőszobában vegyszerek használata nélkül

Az üzletekben kapható vegyszerekkel kitisztíthatjuk a lakásunkat, de ha veszélyesnek tartjuk ezeket a tisztítószereket, kipróbálhatunk egy-két természetes alapanyagú keveréket is otthon. Használhatjuk a hálóban, a konyhában, no és persze a fürdőszobában is – ezeken a helyeken különösen fontosnak tartjuk a tisztaságot. Milyen természetes szereket használhatunk takarítás közben? Így varázsolhatunk tisztaságot a fürdőszobában vegyszerek használata nélkül.

Mindannyian szeretünk gyorsan meglenni a takarítással amellett, hogy szeretnénk egy tiszta, rendezett otthonban élni. Egy olyan helyen, ahol biztonságban lehetünk a kemikáliák és vegyszerek káros hatásaitól. Ehhez pedig fontos, hogy rátaláljunk azokra a természetes tisztítószerekre, amelyek a segítségünkre lehetnek ebben. Íme ehhez egy kis segítség: így varázsolhatunk tisztaságot a fürdőszobában vegyszerek használata nélkül.

Fotó: iStock.com/djedzura

Fotó: iStock.com/djedzura

Hogyan takarítsuk a padlót?

A fürdőszobapadló vonzza a hajszálakat és más (kívülről bevitt) szennyeződéseket. Kezdjük a takarítást porszívózással, így a hajszálakat pillanatok alatt eltüntethetjük. Ha mégsem hatékony, mert túl sok nehezen elérhető hely van, sajnos át kell lényegülnünk Hamupipőkévé: fogjunk a kezünkbe egy kissé nedves, mikroszálas ruhát, ereszkedjünk térdre, és töröljük át alaposan a padlót csempéről csempére. Így elég közel lehetünk a padlóhoz, hogy észrevegyük, ha esetleg ott maradna egy-egy szál. Ha végeztünk, vegyünk elő egy másik mikroszálas ruhát, és ecetes vízzel töröljük át a padlót még egyszer.

A kád és a zuhanytálca sarkai

A fehérítő használata kézenfekvő lenne, de ugye az a cél, hogy természetes tisztítószereket használjunk. A környezettudatos megoldás jegyében használhatjuk a következő, saját készítésű szerünket: egyenlő részben keverjünk össze szódabikarbónát és szappant 10–20 csepp illóolajjal (ez utóbbi főleg azért szükséges, hogy a takarításhoz használt szer jó illatú legyen). Az elkészült pasztát tegyük a kritikus, koszos helyekre, a nehezen elérhető sarkokba és hagyjuk hatni körülbelül öt percig. Végül egy nedvess szivaccsal áztassuk be a területet, és újabb öt perc elteltével töröljük le.

Ha makacsabb penésszel nézünk szembe, nos, ebben az esetben talán mégis elkerülhetetlennek tűnik a vegszeres tisztítószer, penészölő szerek használata – ezek ugyanis fertőtlenítik is a megtisztított területet. Ebben az esetben tanácsos alaposan végigolvasni az összetevőket és azt választani, amelyik a legkevesebb vegyszert és a legtöbb természetes anyagot tartalmazza.

Fotó: iStock.com/Vicheslav

Fotó: iStock.com/Vicheslav

Hogy ne alakuljon ki penészesedés a későbbiekben, tehetünk megelőző lépéseket: minden használat után töröljük át a zuhanyzót és a kádat (főleg a kritikus részeket, zugokat) a következővel: 2 csésze ecetet keverjünk össze 20 csepp teafa illóolajjal. Ez egy kis extra biztosíték arra, hogy megpróbáljuk távol tartani a kellemetlen penészt a fürdőszobánkból.

Mi a helyzet a vécével?

Természetesen a vécé sem maradhat ki azok közül a helyek közül, amiket fontos tisztán tartanunk a füdőszobában. A vegyszerek helyett ebben az esetben is használhatunk olyan tisztítószert, amely csupa környezetbarát és természetes alapanyagot tartalmaz. Íme hozzá a recept!

Hozzávalók

  • ¼ csésze kasztíliai szappan (vagy mosószappan)
  • ¼ csésze hidrogén-peroxid
  • 15 csepp teafaolaj
  • ½ pohár szódabikarbóna
  • ½ csésze víz

Elkészítés

Óvatosan, de alaposan keverjük össze a hozzávalókat egy kisebb edényben, majd szórjuk a keveréket a vécécsésze belsejébe. Hagyjuk hatni néhány percen keresztül, majd a vécékefe segítségével súroljuk meg a csészét egy kicsit. Húzzuk le a vécét, öblítsük le a tisztítószert.

Bármelyik tisztítási módot választjuk, takarítás után nyissuk ki az ablakot, szellőztessünk egy kicsit, hogy friss levegő jusson a helyiségekbe. Ez ugyanolyan fontos a vegyszeres takarítás után is, mint ahogy ajánlott a természetes tisztítószerek használata esetében is.