Otthon

Hogyan találjuk meg a tökéletes ajándékot? Két kérdés, amely segít dönteni

Nyakunkon a karácsony, és talán sokunk még javában ajándékokra vadászik. Vajon minek örülne a másik? Mire van szüksége és mit tudunk megvenni neki? Gyakran ezekkel a kérdésekkel indulunk neki a vásárlásnak. Van azonban más módja is, hogy kiválasszuk a tökéletes meglepetést, ehhez azonban más nézőpontból kell tekintenünk az ajándékozásra.

Az ajándékozást sokan fizikai tárgyak cseréjének tekintik, azonban gondolhatunk rá kommunikációként is. Amikor ajándékot adunk valakinek, az olyan, mintha beszélgetnénk vele. Mindennel, amit vásárolunk vagy készítünk, üzenetet adunk át, erről azonban gyakran elfeledkezünk, és elsősorban a tárgyra vagy az igényre koncentrálunk, amikor ajándékot keresünk.

Fotó: iStock.com/Halfpointr

Fotó: iStock.com/Halfpointr

Talán tapasztaltuk már, hogyan lehet egy ajándékkal kommunikálni, amikor jelentést tulajdonítottunk annak, amit kaptunk. Egyes ajándékok távolságot jeleznek, mások intimitásra utalnak. Van, amelyik azt mondja: „Értékelem a kreativitásod”, míg mások azt üzenik: „Vigyázz magadra”, míg vannak olyan ajándékok is, amelyek egyenesen sértőek. Annak, hogy egy ajándék mit üzen, ritkán van köze az árcédulához. Gyakran azok az ajándékok a legkedvesebbek, amelyek szinte ingyen vannak, mégis nagyon értékes az érzelmi tartalmuk.

Megkönnyítheti a dolgunkat, ha mindezt figyelembe vesszük az ajándékválasztásnál. Először kérdezzük meg magunktól: „Mit szeretnék mondani az adott embernek?” Majd folytassuk a következő lépésekkel: „Mit tudok adni neki, ami ezt az üzenetet közvetíti?” Ezek a kérdések pont az ellentétei azoknak, amelyeken a leggyakrabban gondolkodunk: a „Mit vehetek meg?” és a „Mit fog majd szólni?” kérdéseknek. Lehet, hogy így újra átgondolva a terveinket, csak valami apróságot adunk, az azonban nagyon is fontos és érdekes ajándék lesz.