Otthon

Idén is megnőtt a pulykahús iránti kereslet az ünnepi időszakban

A becslések szerint 20-25 százalékkal is nőhet a pulykahús forgalma a karácsonyi előtti ünnepi időszakban. Az ára hasonlóan alakul a tavalyihoz. A szakemberek szerint a pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik.

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség. A meghatározó áruházláncok az idén is az elmúlt évekhez hasonló áron értékesítik a pulykahúst, kilogrammonként 1500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, a diszkontoknál ennél mintegy 50 forinttal kevesebbe kerül majd akciós áron – közölte a szövetség az MTI-vel.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Ruth Caron

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Ruth Caron

Folyamatosan csökken a termelt mennyiség

A pulykaszövetség tájékoztatása szerint a termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Ez élőállatnál 37 milliárd forint, vágott áru és tovább feldolgozott termékek esetében 74-75 milliárd forint termelési értéket jelent.

A belföldi értékesítés tavaly meghaladta a 32 ezer tonnát. Az export is valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, az idén azonban várhatóan 28-30 ezer tonna lesz a pulykahúskivitel. Az exportáraknál minimális emelkedés figyelhető meg a tavalyihoz képest. Például az angol piacra kifejezetten a karácsonyi időszakban szállított bőrös pulykamellfilé átadói ára 5 százalékkal nőtt – ismertették.

Kitértek arra is, hogy a keltetési, nevelési, hizlalási idő hossza miatt a karácsonyra szánt pulykákkal, az eladásra tervezett mennyiséggel már május-június hónapokban számolniuk kell a gazdálkodóknak.