Otthon

Elindult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Lassan egy hete, december 1-jén már elkezdődött a hagyományos téli élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az akció az év végéig tart. Főleg azokat az előállítókat és forgalmazókat ellenőrzik a szakemberek, akk kiemelt forgalmat bonyolítanak az ünnepi időszakban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek részvételével december 1-je óta zajlik az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció az év végig tart és szinte minden, az ünnepekhez kötődő termékre és ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító vállalkozásra kitér – olvasható a Nébih honlapján.

Az akció célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az előállítók és forgalmazók, akik az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak. Ide tartoznak például a hús- és húskészítmény- vagy az édesiparitermék-előállítók és -forgalmazók. De a zöldség-gyümölcs árusok és a piacok, vásárok édességforgalmazói és vendéglátóstandjai is számíthatnak az ellenőrök érkezésére.

Képeink illusztrációk. Fotó: Pexels/ CCO License

Képeink illusztrációk. Fotó: Pexels/CCO License

A kiemelten ellenőrzött termékek köre is klasszikus: az édességek, a borok, a pezsgők, a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett ezúttal is kerülnek friss húsok; halak és haltermékek; pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények és különféle virslik a szakemberek „kosarába”.

Mák, dió és pálinka

A Nébih munkatársai a fent említetteken túl további célzott ellenőrzéseket is végeznek. Ezek között említhető a kereskedelmi egységekben forgalmazott mák és máktöltelék, valamint dió és diótöltelék termékek érzékszervi és laboratóriumi vizsgálata. Emellett a karácsonyi vásárok forralt bor, pálinka és egyéb szeszes italok forgalmazói is fokozott figyelemre számíthatnak.

A téli szezonális ellenőrzés egészen év végig tart, hogy mind a készülődés időszakában, mind az ünnepek idején kizárólag biztonságos élelmiszerek kerülhessenek a lakosság kosarába, majd asztalára.