Otthon

Ingyen ebédet kapnak a gyerekek, ha nem mobiloznak a szülők

Az Egyesült Királyságban egy étterem úgy döntött, nem nézi tovább tétlenül az étkezés alatti parttalan mobilozást, és egyedülálló kezdeményezést hirdetett.

Az étterem azt szeretné, ha a családok minőségi időt töltenének együtt az étkezés során, ezért ha a szülők a vacsoránál leteszik a telefont, gyermekeik ingyen ehetnek. A New York-i stílusú olasz étteremlánc több mint 250 éttermet működtet Nagy-Britanniában, és 1500 embert interjúvolt meg, hogy képet kapjon arról, mennyit használják a mobiltelefont a szülők étkezés közben, és ez hogyan hat a gyerekekre.

Fotó: Unsplash / Bence Boros

Fotó: Unsplash / Bence Boros

A felmérés eredményei szerint a 6–16 éves gyermekeknek csaknem 72 százaléka azt mondta, hogy a szülei szívesebben mobiloznak, minthogy vele beszélgessenek. Emellett a szülőknek több mint 25 százaléka ismerte el, hogy evés közben nézegeti a mobiltelefonját, és olykor beszélgetés közben is rápillant. A gyerekek tíz százaléka elismerte, hogy megpróbálta elrejteni szülei telefonját, hogy teljes figyelmet kaphasson. Az étterem úgy döntött, hogy december első hetére telefonmentes zónát hirdet: a szülők odaadhatják telefonjukat az éttermi alkalmazottaknak, akik egy erre a célra kialakított dobozba helyezik azokat, amíg a család étkezik, cserébe a gyermekek ingyen ehetnek.

„Azzal, hogy félreteszik a telefont, a szülők azt üzenik a gyermekeiknek, hogy fontosak számukra, és ez csak jót tehet az együtt töltött időnek – mondta Susan Atkins nevelési tanácsadó. – A szülők mindenben példaképek, amit tesznek és mondanak, úgyhogy azzal, ahogyan a saját telefonjukat kezelik, megtanítják a gyermeküknek is, hogy hogyan használják a technológiai eszközöket.”