Otthon

Egyre több minőségi csokoládét fogyasztunk a szakértők szerint

Nem múlhat el úgy a december, hogy ne ennénk egy kis csokit. Ha korábban nem is, a Mikulás csomagjából biztos előkerül egy-egy szelet mindenki számára, amit örömmel rögtön be is falunk. Megvan a téli csokievésnek a maga hangulata és romantikája, a forró csokiról és a csokis süteményekről nem is beszélve! A szakemberek szerint az elmúlt időszakban változtak a szokásaink, manapság jobban figyelünk a minőségre. De hogy a mennyiségre is?

Egyre több minőségi, magasabb kakaótartalmú csokoládét fogyasztanak a magyarok – ezt mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán. A szakember hozzátette, hogy többek között a magyar élelmiszerkönyv szabályai biztosítják az egyre magasabb minőségű csokoládétermékeket – tájékoztatott az MTI.

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

Fotó: Unsplash/ Michał Grosicki

A zselés a legjobb?

Intődy Gábor elmondta, hogy az édességgyártók 10 milliárd forint feletti decemberi és rekord éves forgalomra számítanak 2018-ban. Általában 3500 tonna szaloncukor, 700 tonna csokoládémikulás fogy karácsony táján, ami egy átlagos fogyasztó esetén fél kilogrammnyi édességet jelent.

A vásárlók kétharmada még mindig az 1960-as években megjelent, klasszikus zselés szaloncukrot részesíti előnyben, ezt követi a marcipános, illetve mogyorós ízesítés – ismertette Intődy Gábor.

Mértékkel habzsoljunk

Hiába, a karácsony az karácsony, és nem mondunk le a szaloncukorról – szerencsére abból is egyre több minőségi, valódi csokiból készültet lehet kapni, ahogyan csokimikulásokból is. Mindenkinek megvan a maga kedvence, amiből szinte korlátlan mennyiséget is képesek lennénk elpusztítani, de azért fontos, hogy figyeljünk a mértéktartásra, különben az egészségünk láthatja kárát a sok cukros édességnek.