Otthon

Ilyenek voltak igazából az ikonikus nők a filmvászonról

Tele a történelmünk olyan híres nőkkel, akiknek az életét meg is filmesítették. Sokan emiatt szinte össze is keverik a moziban látott karaktert a valóságossal – pedig ezek a nők a maguk igazi valójában is elképesztőek voltak.

Az életben a dolgok mindig sokkal bonyolultabbak, mint a filmvásznon. A valóságban nem elég szépnek és karizmatikusnak lenni, nagy adag kitartás, belső erő is szükséges ahhoz, hogy elérjük azokat a sikereket, amelyeket az előttünk élő sztárok – és még ez sem mentesít a nehéz döntésektől, sőt, a boldogtalanságtól és a tragédiáktól sem.

Viktória királynő

1837 és és 1901 közé eső uralkodási ideje alatt Anglia királynője nagy csodálatot vívott ki magának, és még életében nemzeti szimbólummá vált. Talán azért is, mert nem vette körül magát elképesztő luxussal, és csökkentette a monarchia befolyását. Valódi szerelemben élt férjével, Alberttel, és kilenc gyermeket neveltek fel. Miatta nevezték el a viktoriánus kort annak, ami, a királynőt pedig Európa nagyanyjának, mivel 34 unokája született, akik nagy része a világ uralkodói és nemesi családjaiba házasodott be. A filmvásznon a királynőt Emily Blunt színésznő képében láthatjuk.

 

Isadora Duncan

Isadora Duncan amerikai táncosnő szinte egymaga újította meg a táncművészetet, és alapította meg a modern tánc fogalmát. Isadora mezítláb táncolt, szakítva a hagyományokkal, mozdulatai természetesek voltak a balett merevségéhez képest. Szabad szellemével messze a kora előtt járt, beutazta Amerikát és Európát, és nemcsak fellépett, de rengeteget tanított is. Mindezt a maga erejéből, miután nagy szegénységben nőtt fel. Aztán házasságot kötött, de mindkét gyermekét elveszítette egy tragikus balesetben. 1921-ben Oroszországba érkezett iskolát alapítani, amikor megismerkedett Szergej Jeszenyin költővel, és annak múzsája, később pedig a felesége lett. 1923-ban azonban Jeszenyin véget vetett életének. Isadora karrierje szárnyalt, magánélete azonban nem volt boldog. Ezt a kettősséget mutatja meg az életéről szóló legújabb film, a főszerepben Lily-Rose Depp-pel.

Lina Cavalieri

Lina Cavalieri neve szinte összefonódott az őt filmen eljátszó Gina Lollobrigida arcával, alakjával A világ legszebb asszonya című film  miatt. Az igazi Lina szegénységben nőtt fel, és éttermekben énekelt, hogy pénzt keressen, ám világsztár lett belőle. Egyike volt a világ első fotómodelljeinek, aki négyszer ment férjhez, de a boldogságot mégsem találta meg.

 

Boleyn Anna

VIII. Henrik második feleségeként vonult be a történelembe, de sokkal több volt ennél. A királynak annyira megtetszett a fiatal lány, hogy el is vált miatta, ami az anglikán egyház megalakulásának kezdetét is jelentette. Frigyük így sem lett szerencsés, mindketten ambiciózusak és öntörvényűek voltak. Egyetlen gyermekük született, a későbbi I. Erzsébet, de Anna többször is elvetélt, ami tragikus volt abban a korban, amikor a királytól fiúutódot vártak. Életét hamar elvette férje, de Anna így is nyomot hagyott, mint királyné és mint az anglikán egyház mártírja. Az életéről szóló legújabb filmben Natalie Portman alakítja őt.

Wallis Simpson

Úgy ismerjük, mint azt a kétszeresen elvált nőt, aki miatt VIII. Eduárd brit király 1936-ban lemondott a trónról, ezzel teret adva VI. György királynak (akit A király beszéde című filmben Colin Firth személyesít meg). Wallis és Eduárd szerelméről 2011-ben Madonna rendezett filmet W.E. – Országomat egy nőért címmel. Annak idején hatalmas botrányt kavart a házas amerikai színésznő, Wallis és a trónörökös kapcsolata, aki még fiatalabb is volt választottjánál. V. György halála után Eduárd a szerelmet választotta a trón helyett, és a férfi 1972-es haláláig boldogan éltek együtt.