Otthon

3 ok, amiért érdemes háziállatot tartanunk

Egy háziállat alaposan meg tudja változtatni az életünket, méghozzá pozitív irányba. Igaz, hogy gondoskodni kell róla, és felelősséggel tartozunk érte, de a befektetett energia megtérül.

A háziállatok sok örömet hoznak az ember életébe, és gyakran terápiás hatással is bírnak. Attól kezdve, hogy egy állat is része az életünknek, nem érezzük magunkat többé egyedül, és sokkal kevesebb időnk marad unatkozni. Az állattartás előnyeiről több kutatás is szól.

Javul a hangulatunk

Az állatok simogatása jó hatással van a lelki egészségre: két brit jótékonysági szervezet felmérésében a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan befolyásolja a macskagondozás a tulajdonosok depresszióját. A kutatásban 600 ember vett rész, macskatartók és olyanok, akiknek nincsen háziállatuk. A válaszadók 87%-a arról számolt be, hogy szőrös kedvencei pozitívan hatnak a lelki egészségére, és a résztvevők mintegy egyharmada mondta azt, hogy a macskacirógatás nyugtató élményt jelent számára.

Forrás: Unsplash/Friddie Marriage

Forrás: Unsplash/Friddie Marriage

Több testmozgást végzünk

A Journal of Physical Activity and Health-ben megjelent tanulmány több mint 40 000 felnőtt életmódbeli szokásait vizsgálta, és arra kereste a választ, hogy milyen kapcsolat áll fenn a kisállattartás és a testmozgás (elsősorban a séta között). Elsőre meglepően hangzik, de a kutyatulajdonosok a macskatartóknál és az állatot egyáltalán nem tartóknál kevésbé voltak hajlandóak arra, hogy sokat sétáljanak a közlekedési eszközökhöz. Mindemögött viszont az lehet, hogy ők épp eleget sétálnak a kiskedvencükkel is, aki gondoskodik számukra is a megfelelő mennyiségű testmozgásról.

Segít a munkában

Talán nem gondolnánk, de az állatok még a karrierünkben is segíthetnek minket. Egy 857 amerikai részvételével zajló felmérés szerint az állattartók 86%-ának javultak az időbeosztási és multitasking képességei kiskedvenceiknek köszönhetően.