Otthon

Egyszerű módszerek, hogy a karácsonyi készülődés stresszmentes legyen

Az ünnepek közeledtével egyre inkább azt érezhetjük, hogy rohan az idő. Az egyik pillanatban még bőven volt időnk az ajándékokra és a lakás kicsinosítására, a következőben pedig azt sem tudjuk, hol áll a fejünk, rácsodálkozunk, hogy már csak két hetünk van karácsonyig. Hogy ne így legyen, vegyünk egy nagy levegőt, próbáljunk megnyugodni és szedjük össze a gondolatainkat. Íme néhány egyszerű módszer, hogy a karácsonyi készülődés idén végre stresszmentes legyen.

Készítsünk tervet

Munka után, amikor van egy kis időnk, gondoljuk végig, hogy milyen teendők állnak még előttünk. Ezeket írjuk le, majd bontsuk ki azokat: mit kell tennünk és mikor – esetleg azt is megbecsülhetjük, hogy meddig fog tartani, vagy ha kiadással jár, az mennyi lehet.

Kapcsolódjunk ki

Hangolódjunk az ünnepekre – keressünk fel egy karácsonyi vásárt, vagy akár többet is. Nézelődjünk, szívjuk magunkba a forralt bor és a mézeskalács illatát. Nem kell vásárolni, csak sétáljunk egy nagyot.

Fotó: Unsplash/ freestocks.org

Fotó: unsplash/ freestocks.org

Maradjunk a realitásoknál

Mindenki álomkarácsonyt szeretne, rengeteg tervvel állunk neki a készülődésnek. Aztán valahogy mégsem jön minden össze, mi meg kétségbeesünk, stresszelünk, és úgy érezzük, semmi nem sikerül. Ehelyett maradjunk a realitások talaján, legyen az ünnep szép, legyen a miénk.

Számítsunk a kiszámíthatatlan dolgokra

Na igen, mindig történik valami, amire nem számítottunk. Így van ez a készülődéssel is – ha ilyesmi történne, ne adjuk fel, ne essünk kétségbe, tudjunk újratervezni, változtatni, legyünk rugalmasak.

Koncentráljunk a fontos dolgokra

Ezek pedig nem tervezhetők. Ne felejtsünk el hálásnak lenni a családunkért, a szeretteinkért. A meghitt pillanatokért, a szeretetért. Mindenért, amitől szép és boldog az életünk.

Ápoljuk a hagyományokat

Minden családnak megvannak a maga karácsonyi hagyományai, de a baráti társaságoknak is lehetnek ünnepi szokásai. Foglalkozzunk ezekkel, ne hagyjuk, hogy elvesszenek. Ezek is segíthetnek abban, hogy hangulatos, meghitt legyen az ünnep a számunkra.

Sportoljunk rendszeresen

A mozgás ugyanis csökkentheti a stresszt, vagyis érdemes hetente kétszer-háromszor sportolnunk. Ne hagyjuk ki az edzéseket, hiszen ebben az időszakban is szükségünk van arra, hogy jól érezzük magunkat, hogy kiegyensúlyozottak legyünk.

Tartsunk szünetet

Ha csak 10 percünk van rá, akkor is tartsunk szünetet. Készítsünk egy forró csokit, együnk két szem kekszet – élvezzük az évszakot, hagyjuk, hogy a téli hangulat, az ünnepek közeledte átjárjon bennünket.