Otthon

5 alapszabály, hogy mindig rend legyen a nappalinkban

A rendért folyó harc sokaknak örök küzdelmet jelent. De megkönnyíthetjük a dolgunkat, hogyha szem előtt tartjuk a következő tanácsokat, és törekszünk a bútorok lehető legpraktikusabb elrendezésére.

Ahogyan élünk, teszünk-veszünk a nappaliban, természetes módon generálódik a rendetlenség. A cél, hogy minél kevesebb időt kelljen töltenünk azzal, hogy rendet rakunk. De vajon mi segíthet ebben? A jó elrendezés mindenképp.

Egy dolog be, egy másik ki

A tárgyak felhalmozódását ezzel az igencsak egyszerűnek hangzó tanáccsal kerülhetjük el: mielőtt valamilyen új dolgot helyeznénk el a szobában, szabaduljunk meg egy régi darabtól. Így biztosak lehetünk benne, hogy mindig marad szabad területünk, és megakadályozzuk a túlzsúfoltságot.

Fotó: Unsplash/ huyen.

Fotó: Unsplash/ huyen.

Állítsuk ki a használati tárgyakat

Miért ne kezelhetnénk a használati tárgyainkat úgy, mint a műalkotásokat – vagyis kiállítva, hogy szem előtt legyenek? A kalapgyűjteményünk például sok helyet foglal el a szekrényben, de ha kitesszük a falra, nemcsak mutatós dekorációs elemet kapunk, hanem helyet is spórolhatunk.

Többfunkciós bútorok

Helyet spórolhatunk az egymásba épített, illetve többfunkciós bútorokkal is. Ilyen lehet például a könyvespolc egyik polcának helyére szerelt asztalt, a tárolófiókokkal rendelkező kanapé, illetve dohányzóasztal. A legjobb, hogyha minden bútordarabra potenciális tárolóként is tekintünk.

Válasszunk nagy kanapét

Ha már a kanapénál tartunk: érdemes belőle a lehető legnagyobbat választanunk, amely kényelmesen elfér a szobában, így nemcsak bőven lesz kényelmes ülőhelyünk, de kevesebb tér marad a rendetlenségnek.

Polcok padlótól plafonig

Ha már az egyik falat úgyis a polc foglalja el, akkor foglalja el teljesen: ez nem jelent térveszteséget, viszont nyereség a tárolás szempontjából. A megfelelő, akár élénk színűre festett polc nagyszerű dekorelem is lehet.