Környezetünk

Mit akar mondani a cicánk, amikor nyávog?

A felnőtt macskák ritkán nyávognak egymásnak, annál többször adnak hangot, amikor gazdájukkal akarnak közölni valamit. De vajon mi rejlik a különféle nyávogások között és hogyan fejthetjük meg cicánk üzenetét?

A macskák egymással elsősorban szagok, testbeszéd és mimika segítségével kommunikálnak. Hogy ha nyávogni kezdenek, az elsősorban az embereknek szól. A tudósok úgy vélik, hogy miután a cicák rájöttek, velünk nem tudják a szokásos „macskanyelven” megértetni magukat, a nyávogásukat igyekeztek árnyaltabbá tenni, hogy eljusson hozzánk az üzenetük.

Akinek macskája van, jól tudja, hogy sok különféle nyávogás létezik, és mindegyik mást jelent. Amikor a cica éhes, akkor talán sokkal finomabban nyávog, mint amikor ideges vagy mérges. A szakértők a nyávogások között már egészen apró hangmagasság-, tónus-, illetve hosszúságbeli különbségeket is meg tudnak állapítani. Jessica Pierce macskaszakértő szerint például a következőket jelentik az egyes „mondatok”.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Macskanyelven

A rövid, gyors nyávogás üdvözletnek, köszönésnek felel meg. A cicák több, rövid miáuval köszöntik munkából hazaértő gazdájukat, akit nem láttak már egy ideje. Ez az izgatottság és az  öröm jele.

A közepesen mély nyávogás olyasmi, mint egy kérelem: a cica élelmet vagy figyelmet igényel.

Az elnyújtott nyávogással a cica valami olyasmit követelhet, mint hogy engedjük ki.

A mély nyávogás panaszt jelenthet, a macskánk azt üzeni, hogy valamit „rosszul csináltunk”.

A magas hangú nyávogással a macska, dühét illetve fájdalmát fejezi ki, például ha valaki a farkára lépett.

Persze a macskák nemcsak nyávogással kommunikálnak, hanem dorombolással, ciripeléssel is. Hangadásuk mögött különféle okok és lelkiállapotok rejlenek, és nyelvüket a gazdájukként némi gyakorlással kiismerhetjük.