Otthon

Őszi nagytakarítás a békésebb karácsony érdekében

Már benne járunk a novemberben, egyre több áruházban szól szinte minden már most a karácsonyról. Ahhoz, hogy a lakásdekorálás igazán szép legyen, előbb nem árt kitakarítani a lakásunkat – ezzel pedig a karácsony előtti őrületet is megúszhatjuk.

Az ünnepek táján, a téli szünettől kezdve megindul a rokonlátogatás. Ha mi is fogadunk látogatókat, vendégeket, akkor nemcsak az egyedi karácsonyi dekorációinkkal szeretnénk elkápráztatni, de a lakásunk tisztaságával is. Ám erre decembertől nemigen lesz időnk: ajándékok után futkosunk, recepteket böngészünk, díszítünk, sütünk-főzünk, készülődünk. Ebbe beleilleszteni egy többnapos nagytakarítást sok esetben egyenlő az idegbajjal. Sokkal egyszerűbb most mindent ragyogóvá varázsolni, és a decembert egy fokkal nyugodtabb szívvel várni.

Jöhetnek a nagy rendszerezések

Ahhoz, hogy mindent módszeresen kitakarítsunk, először meg kell találni a helyét a holmiknak. A biciklik, rollerek, ide-oda tologatott nyári kellékek megtalálhatják a téli helyüket a kamrában, a garázsban, van időnk szépen elpakolni mindet a nyáron, kora ősszel használt ruhákkal együtt. A szekrényben csináljunk helyet a téli holmiknak, és pakoljuk el őket rendszerezetten, keressük elő a karácsonyfadíszeket, a téli bakancsokat, a meleg zoknikat, sapkákat- sálakat, a karácsonyfatalpat, a fényfüzéreket, és mindent, amire a következő néhány hónapban szükségünk lehet. Az elektromos árammal működő dolgokat próbáljuk ki, tavaly óta változtak-e valamit, kell-e javítani, pótolni. A kamrában is pakoljunk le mindent a polcokról, és gyűjtsük össze, ami már nem kell, vagy próbáljuk meg újrahasznosítani. Előre kerülhetnek az ünnepi étkészletek, poharak, amiket még időben elöblíthetünk, a karácsonyi fűszerek, a jó bevált téli receptek, megválhatunk mindentől, ami megavasodott, tönkrement, pótolhatjuk frissel, így nem kell majd decemberben annyit keresgélni és vásárolni.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Az udvar

Amíg még jó idő van, szedjük össze a lehullott leveleket, letört ágakat, de ne égessük őket el ott helyben: komposztáljuk, vagy használjuk fel, ha fatüzelésű a fűtésrendszerünk. A bokrok aljánál meghagyott kis levélkupacok az állatok áttelelését segítik. Söprűvel szabaduljunk meg a ház falára rakódott pókhálóktól, kosztól, hiszen ha kívülről is dekorálni akarjuk majd a lakást, nem lehet rendetlen. Próbáljuk ki az égősorokat, működnek-e még, keressük meg a létrát, ne decemberben kelljen ezekkel vesződni.

Azok a fránya ablakok

Nemsokára érkezik a Mikulás, aki a legjobban a tisztára pucolt csizmákat és a pormentes ablakokat szereti. Ne ötödikén jusson eszünkbe, hogy kimaradt a nagytakarítás. Már most porszívózzuk körbe a kereteket, szedjük le és mossuk ki a függönyöket, mossuk át az ablakkereteket, és pucoljuk csillogóra az üvegeket kívül-belül. Nem állítjuk, hogy könnyű munka, de ha a család összes tagja besegít, és közben zenét hallgatunk vagy beszélgetünk, akkor jókedvvel is elvégezhetjük. Ha megvagyunk, már nyugodtan dekorálhatjuk később az ablakokat télapós vagy karácsonyi stílusban.

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

Fotó: iStock.com/Vasyl Dolmatov

A szőnyegek és bútorok

A pókok és a poratkák sem lustálkodnak idén: jobb tőlük még most megszabadulni. Még nem fagyos az idő, kicipelhetjük a szőnyegeket porolásra, vagy átmehetünk rajtuk a takarítógéppel. Ha nincs otthon kárpit- és szőnyegtisztító gépünk, kölcsönözni is lehet egyet a hétvégére, akár a szomszéddal vagy rokonnal összefogva. Egyébiránt a szódabikarbóna is kitisztítja a szőnyeget, ha beledörzsöljük a szálak közé a partvissal, kicsit hatni hagyjuk, aztán alaposan átporszívózzuk. A porszívózás amúgy is erősen ajánlott a szőnyegek kipucolása után, toljuk odébb a bútorokat, és legyünk nagyon alaposak azon a helyen, ahová a fát fogjuk állítani vagy a vendégeket leültetni. A bútorokat is van még idő akár géppel, akár kézzel rendbe tenni, eltávolítani a foltokat, a port, a morzsákat. Ha már belejöttünk a dologba, a lámpákat, csillárokat is törüljük át, fényük akkor érvényesül a legszebben, ha a búrák pormentesek – egyúttal a rég esedékes égőcseréket is megoldhatjuk.