Otthon

Lakótársak között – Problémamegoldó kisokos, ha többen élünk együtt

Ha elköltözünk a szüleinktől, akkor általában egy vagy több barátunkkal kiveszünk közösen egy albérletet, amit meg tudunk fizetni. Arra viszont nem tudunk előre felkészülni, hogy milyen lesz együtt élni másokkal. Nem tudjuk, milyen problémákkal, élethelyzetekkel kell majd szembenéznünk, amelyeket csak a saját bőrünkön tudunk megtapasztalni és aztán abból tanulni.

Ha összeköltözünk a barátainkkal, az sok olyan helyzetet szülhet, amire nem tudunk előre felkészülni. Azt gondolhatjuk, hogy az együttélés csupa móka és kacagás lesz, hiszen végre kirepülünk a családi fészekből, és senki nem fog nekünk parancsolni, így azt csinálhatunk, amit és amikor akarunk. Az együttélés és a felnőtté válás azonban soha nem könnyű. Az elköltözéssel ugyanis megtapasztaljuk az önállóság pozitív és negatív oldalait, és rá kell jönnünk, hogy amellett, hogy azt csinálhatunk, amit akarunk, sok nehézséggel is egyedül kell szembenéznünk. De hogyan kezeljük ezeket a felmerülő problémákat, és egyáltalán mik azok a helyzeteket, amelyekben helyt kell állnunk egy összeköltözés során?

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

Fotó: iStock.com/Ivanko_Brnjakovic

Kompromisszum

Ha együtt élünk egy vagy akár több barátunkkal, akkor az egyik legfontosabb, amit meg kell tanulnunk, hogy alkalmazkodunk kell a többiekhez. Hiába a szabadság a szülői felügyelet alól, az új lakótársainkhoz bizony idomulnunk kell. Bár mindenkinek ugyanolyan joga van vendégeket hívni a lakásba, ezt érdemes mindig előre megbeszélni, hiszen ha ez valakit zavar, mi pedig ezt nem vesszük figyelembe, és házibulit csapunk, abból biztosan sértődés és veszekedés lesz. Figyelembe kell vennünk a többiek munkabeosztását, így ha valaki korán kell, nem szép dolog hajnalig bömböltetni a tévét. Ha figyelünk a másikra, és nem csak a saját érdekeinket tartjuk szem előtt, akkor sokkal probléma- és zökkenőmentesebb lesz az együttélés. Ráadásul ha mi betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor a lakótársunk/lakótársaink is ugyanígy fognak hozzánk viszonyulni.

Munkamegosztás

Az egyik legfontosabb dolog, amit már az összeköltözés legelején le kell tisztáznunk, az az, hogy ki milyen házimunkát fog vállalni a lakásban. Az egyik legkomolyabb konfliktusforrást az okozhatja, ha ez nincs megbeszélve, és például az egyik ember a nyakába veszi az összes elvégzendő feladatot. Egy idő után persze ki fog borulni a bili, és egy ingerült pillanatában ez az ember ki fog törni, és mindenkivel össze fog veszni amiatt, amiért csak ő takarít mindenki helyett. Egy embernek ráadásul ez valóban túl sok feladat, ha pedig senki nem csinál semmit, akkor egy idő után egy kosztengerben fogunk élni. Érdemes beosztást csinálni heti bontásban, így mindenki automatikusan tudni fogja, hogy mikor mi a feladata, ennek köszönhetően pedig állandó lesz a rend és a tisztaság.

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Fotó: iStock.com/bernardbodo

Hangulat

Ez az a pont, amire valószínűleg a legtöbb ember nem is gondol az összeköltözés előtt, mégis igencsak befolyásolni tudja a lakásban uralkodó viszonyokat. Az, hogy kinek mikor milyen kedve van, rengeteg mindenre kihatással van, hiszen ha az egyik ember ki akar mozdulni, vagy sokáig akar fent maradni és filmet nézni, míg a másiknak rosszkedve van, az nem várt problémákhoz vezethet. A másik hangulatára legnagyobbrészt nem vagyunk befolyással, így talán ez az a dolog, amit a leginkább meg kell tanulnunk kezelni. Két vagy több ember csak a legritkább esetben van ugyanolyan ritmusban, hiszen egyesek visszahúzódóbbak, egyesek pörgősebbek, van aki kimozdulós, míg mások otthonülősek, így a saját energiaszintünket nem erőltethetjük rá a többiekre. Figyeljünk arra, hogy attól, mert együtt élünk valakivel vagy valakikkel, még nem vagyunk összekötve, és nem kell minden időt együtt töltenünk, így nem lesz konfliktusforrás az sem, ha mi ki akarunk mozdulni, a másiknak pedig épp rosszkedve van.