Otthon

Eldobható papír zsebkendő, papírtörlő – két felesleges dolog a háztartásban?

A háztartásunk zöldítése során szembetalálhatjuk magunkat olyan kérdésekkel, amelyekre pontosan tudjuk a választ, valahogy mégis a komfortzónánkon kívül esik, hogy átálljunk a hulladékmentes alternatívára. A konyharuha vagy a textilzsebkendő használata ebbe a kategóriába esik.

Arról valószínűleg már egyik Ridikül.hu olvasónkat sem kell meggyőzni, hogy túl sok hulladékot és szemetet termelünk, túl sokat vásárolunk, túl nagy az ökológiai lábnyomunk. Nőként még mindig nagy befolyásunk van arra, mi kerül a háztartásba, mit használ a család. A háztartás környezettudatosabbá tétele, zöldítése nem olyan nehéz, de nem megy egyik pillanatról a másikra – ne is várjuk saját magunkról és ne legyen lelkiismeret-furdalásunk se, ha nem megy minden elsőre… vagy másodikra.

A legfontosabb, hogy törekszünk a jobb megoldásra, vagy amiről azt gondoljuk, hogy jobb megoldás. Van, aminél nem ütközünk majd nehézségbe, de van, aminél szívesen váltanánk már, csak még „nem vitt rá bennünket a lélek”. Ha pedig mi már meg is értünk a váltásra, a családot még mindig meg kell győzni. A Ridikül.hu szerkesztőinek tapasztalatai szerint a következő alternatívákra való átállás sokak számára kicsit furcsa. Szerintünk viszont nincs benne semmi lehetetlen.

Fotó: unsplash.com/kellysikkema

Fotó: unsplash.com/kellysikkema

Papírtörlő helyett konyharuha

Léteznek olyan családok, ahol a papírtörlő használata mára teljesen beépült a mindennapi életbe. Naponta akár egy fél tekercs is elfogy, mert el kell törölni, le kell törölni, fel kell itatni valamit. Pedig a papírtörlő előtt is volt élet. Úgy hívták: konyharuha. Egy jó nedvszívó képességű konyharuha mindig ott volt a kezünk ügyében, ugyanazt tudta, mint a papírtörlő, csak akár 10–20 évig is lehetett használni. 10–14 darabbal az egész hetet le lehet fedni úgy, hogy hetente mosunk ki egy adagot. Ha szeretnénk, hogy patyolattiszta és bacilusmentes legyen, főzzük ki, ahogy nagymamáink tették, vagy áztassuk ecetes vízben. A konyharuha használatával nemcsak a papírfelhasználásunkat csökkentjük, hanem kevesebb műanyagszemetet is termelünk.

Papír zsebkendő helyett textilzsebkendő

Vírusos nátha esetén még mindig sokan az egyszer használatos papír zsebkendőt használják a fertőzésveszély elkerülése miatt, de a hétköznapokon egyre többen állnak vissza a textilzsebkendő használatára. Nagyjából másfél generációval ezelőtt még ez volt a természetes: vannak, akik soha nem is álltak át a papír zsebkendőre. A textilzsebkendő nem dörzsöli ki az orrunkat, használtával kevesebb papír és kevesebb műanyag kerül a háztartásba. 10 darabos készlettel akár naponta cserélhetjük a zsebkendőket. A legnagyobb kérdés a mosással van: sokan nem tudják elképzelni, hogy hozzáérnek a használt zsebkendőkhöz és kimossák őket. Pedig nincs ebben semmi különös. A szennyezett zsebkendőket gyűjthetjük külön, egy kis textilzsákba. Akkor érdemes mosni őket, amikor egyébként is tervezünk mosást. Előbb célszerű beáztatni forró vízben, majd folttisztító szappannal / marhaepeszappannal átdörzsölni. A szappanos zsepik ezután áthaznak további 5–10 percig. Az áztatás végén elég csak kicsavarni őket (nem kell kiöblíteni), majd mehetnek a mosógépbe a többi ruhával együtt. A napon való szárítás és a vasalás fertőtlenítő hatású, ha biztosra szeretnénk menni, alkalmazzuk ezeket is.

Fotó: iStock.com/HbrH

Fotó: iStock.com/HbrH

Ahogy látjuk, egyik sem gusztustalan vagy rémes, egyszerűen elszoktunk tőle. De ha még nem tartunk itt, akkor se adjuk fel, változtassunk lépésről lépésre a háztartásunkban. Mindegy, milyen apró lépésekben haladunk előre, a lényeg, hogy tegyünk valamit, amivel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb műanyagot vigyünk haza vagy kevesebb szemetet termeljünk.