Otthon

Készítsünk kézfertőtlenítőt otthon

Talán manapság nincs olyan nő, akinek a táskájában ne lapulna kézfertőtlenítő. Ha viszont a boltban vásárolt helyett kipróbálnánk valami természetesebbet, akkor jó, ha tudjuk, hogy mi magunk is elkészíthetjük a saját változatunkat, amiben ráadásul csak olyan dolgok vannak, amikről tudjuk, hogy pontosan mi az, így sokkal egészségesebb lesz.

Senki nem szeretne beteg lenni, főleg az egyre hidegebb idő közeledtével. A rohangálós napokon azonban rengeteg baktériummal találkozhatunk a tömegközeledési eszközökön vagy a munkahelyünkön. Nem minden esetben van lehetőségünk ráadásul kezet mosni, épp ezért igen elterjedtek a kis antibakteriális szerek, amelyek minden női táskában elférnek. Ezeknek a túlzott használata azonban nem biztos, hogy hosszú távon minden esetben pozitív, hiszen ezeknek a szereknek a hatóanyagai válogatás nélkül pusztítják el a rossz és a jó baktériumokat, vagyis azokat is, amelyek hozzásegítenék szervezetünket a természetes védekezőképességéhez. Az ilyen fertőtlenítők ezenkívül ki is száríthatják a hámrétegünket, aminek köszönhetően a hideg időben borzasztóan száraz, érdes és piros lesz a kezünk, amely tényezők a baktériumok melegágya. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezeknek a fertőtlenítő géleknek a használata abszolút negatív, hiszen mindenképpen jó, ha van nálunk, ám arra figyeljünk, hogy ne használjuk őket túlzottan, és ne helyettesítsünk velük minden kézmosást.

Fotó: iStock.com/Aleksandr_Vorobev

Fotó: iStock.com/Aleksandr_Vorobev

Ha inkább előnyben részesítjük a természetes hatóanyagokat, amiket mi is elkészíthetünk, akkor itt egy fantasztikus recept, aminek segítségével nem kell attól tartanunk, hogy kezeinkről eltűnnek a jófajta baktériumok.

Hozzávalók, elkészítés:

  • 2 teáskanál varázsdió-kivonat
  • 1/4 hidratáló, bőrnyugtató hatású aloe vera gél
  • 5 csepp fertőtlenítő hatású levendula-illóolaj
  • 10-15 csepp teafa- vagy eukaliptusz-illóolaj
  • üres kézfertőtlenítő-tubus
  • tölcsér, aminek segítségével öntsük a hozzávalókat egy flakonba, és használat előtt mindig keverjük alaposan össze